Mordet kan ha fångats på film

1 av 11 | Foto: Felipe Morales
Den första anhållna mannen under häktningsförhandlingarna, under gul filt. Mannen som syns tydligare på bilden är den anhållnes advokat.
NYHETER

Mordet på den 22-åriga kvinnan vid perrongen i Umeå kan ha fångats på film. 

Runt perrongen och tågstationen i Umeå finns flera övervakningskameror.

– Det är självklart att man tar in och tittar på allting som finns, säger Jan Olsson, legendarisk brottsplatsundersökare.

Polisen kartlägger nu den 22-åriga kvinnans sista tid i livet.

– Vi jobbar brett med allt som kan ge någon form av information, det är övervakningskameror, vittnesmål, dörrknackning. All form av vittnesmål är intressant, säger Jan Bellander, presstalesman vid polisen i Västerbotten.

I området kring stationshuset i Umeå finns ett flertal övervakningskameror uppsatta.

”Viktigt instrument”

Och filmerna från dem är ett viktigt instrument för att kartlägga hur skottlossningen gick till.

– Det är rimligt att man alltid synar övervakningskamerorna. Det är ett viktigt instrument för olika sorters utredningar. Ett exempel har vi från en övervakningsfilm från Norge där man ser Breivik gå ifrån bilen som han laddat med sprängmedel, säger Jan Olsson.

”Sparas en viss tid”

Enligt Jan Olsson finns inspelat material från övervakningskameror tillgängligt en viss tid. Hur länge materialet ska finnas kvar regleras i olika bestämmelser i kameraövervakningslagen.

Vid övervakningskameror på offentliga platser finns det bestämmelser för hur länge materialet ska finnas kvar. Och när polis behöver ta del av inspelningar kontaktas de berörda myndigheterna eller den som har satt upp kameran.

– Det sparas en viss tid och sedan försvinner och raderas det. Polis har en möjlighet att man kontaktar ägaren och begär ut materialet, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman vid polisen i Stockholm.

FAKTA

Kameraövervakning

För att ta del av det inspelat material från övervakningskameror måste polisen begära det av den som har satt upp kamerorna. I vissa fall när det rör sig om ett privat företag kan en åklagare besluta att filmerna ska tas i beslag.

Länsstyrelsen ger tillstånd för kameraövervakning.

Kameraövervakning i banklokaler, postkontor, butiker, parkeringshus och tunnelbanevagnar/stationer kan göras utan tillstånd eftersom behovet av skydd av rån och stölder i sådana lokaler.

Tydlig skyltning krävs vid all form av kameraövervakning.

(Källa: Länsstyrelserna)