Skånepolisen: ”hämtar inte papperslösa i skolor”

NYHETER

Efter att papperslösa barn fått lagstadgad rätt till att gå i skolan uppger nu polisen i Skåne att man inte kommer att gå in i eller vänta utanför skolor för att hämta barn, när skolorna drar igång i augusti.

– Gränspolisen i Skåne har inte gått in i skolor och hämtat barn. Barnen väljer inte att hålla sig undan, det är föräldrarna som gör det. Vi har inte gjort det under den tiden jag har varit chef och så länge jag är chef kommer vi inte göra det framåt heller, säger gränspolischefen i Skåne, Kristina Hallander Spångberg, till Ekot.

Vid Barn- och ungdomspsykiatrin i Malmö är man positiv till gränspolisens kommentar.

– Om skolan ska vara en frizon, om man är helt säker på att ingenting kan hända på vägen till eller från eller i skolan så är det ju guld värt för de här ungdomarna för att skolan är ju väldigt central i deras trygghetsskapande.

Hon menar dock att det behövs fler fredade zoner.

– Sedan skulle man ju önska att man kunde få något slags löfte om att man heller inte skulle kunna hämta ungdomar till eller från eller på barn- och ungdomspsykiatrin, för det är något de är väldigt rädda för och någonting som är väldigt allvarligt att barn och ungdomar som behöver psykiatrisk vård inte får det på grund av rädslan att de ska bli hämtade av polisen, säger Marie-Louise Lundberg.