Rättspsykiatrisk vård för mord på hemlös

Foto: SCANPIX
Brottsplatsen vid Pauliskolan i Malmö.
NYHETER

Den 53-årige hemlöse mannen hittades mördad på trappan till Pauliskolan i Malmö.

Nu döms en 45-årig man till rättpsykiatrisk vård för mordet.

I november förra året hittades en 53-årig, hemlös man mördad på trappan utanför Pauliskolan i Malmö. Han hade mördats med en kniv och hittades av städpersonal på skolan. Mannen hade varit hemlös i flera år och städpersonalen kände till att han brukade sova på trappan. Boende i området kunde ofta höra mannen sjunga på kvällar och nätter.

När 53-åringen bäddat på trappan för att sova överfölls han av den dömde 45-åringen som gick till attack med en 13 centimeter lång kniv.

Greps i Holland med kniv

Den 45-årige mannen är själv hemlös och hittades i Holland några dagar efter mordet. Med sig hade mannen mordvapnet, en kniv, med dna från offret.

– Jag hittade kniven i en påse utanför Stadsmissionen efter mordet och tänkte att kniven var värdefull. Om jag hade mördat någon hade jag slängt kniven direkt, sade han vid rättegången i Malmö tingsrätt, skriver TT.

Den dömde 45-åringen var sedan tidigare åtalad för mordförsök på en man på Medborgarplatsen i Stockholm i september förra året. Enligt åtalet ska han ha delat ut 13 knivhugg mot offret, som skadades allvarligt.
Händelsen i Stockholm gjorde att polisen i Malmö fick upp ögonen för mannen.

45-åringen greps i Holland två veckor efter mordet i Malmö då han häktats i sin frånvaro. 45-åringen lider av schizofreni sedan flera år tillbaka. Han har tidigare dömts till rättspsykiatrisk vård vid fyra tillfällen.

Mannen kommer att vara fortsatt häktad tills domen vinner laga kraft.