Marte Deborah Dalelv benådad

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Marte Deborah Dalelv, 24, anmälde en våldtäkt i Dubai. Det slutade med att hon själv dömdes till ett långt fängelsestraff för sex utanför äktenskapet.
NYHETER

24-åriga Marte Deborah Dalelv anmälde en våldtäkt och blev själv dömd till fängelse.

Idag benådades hon- och även den anklagade mannen.

Idag blev det klart att tidigare fängelsedömde Marte Deborah Dalelv benådas. Nu planerar hon att lämna Dubai och resa hem till Norge så fort som möjligt.

Jag är väldigt, väldigt glad, säger Dalelv till NRK.

Tidigare i år var hon på en kickoff-resa i Dubai med jobbet. Tillsammans med några andra norska kvinnor och en manlig kollega gick hon ut på en krog den sista kvällen. När de återvände till hotellet ska den manlig kollegan ha dragit med Marte Deborah Dalelv in på sitt rum.

– Det hände ingenting på kvällen. Jag somnade. Morgonen efter vaknade jag upp av att jag blev våldtagen, säger Marte Deborah Dalelv till norska VG.

Efter att ha anmält våldtäkten blev Dalelv själv dömd till ett år och fyra månaders fängelse för sex utanför äktenskapet, falsk angivelse och för att ha druckit alkohol. Även den manliga kollegan har dömts till fängelse för sex utanför äktenskapet och för att ha druckit alkohol. Hans straff blev ett år och en månad. Fallet är internationellt uppmärksammat och har väckt stor ilska.

Idag kom uppgifter om att både Marte Deborah Dalelv och den manliga kollegan benådas. Under en förhandling med åklagaren i Dubai som Dalelv blivit kallad till meddelades att hon släpps fri. Varken Dalelv eller UD kände i förväg till varför hon kallats till förhandlingen. Marte Deborah Dalelv var nervös inför mötet med åklagaren.

– Jag är väldigt nervös över vad det innebär och rädd att jag måste tillbaka till fängelset, sade hon till NRK.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide bekräftar på sitt Twitter-konto idag att Marte Deborah Dalelv slipper fängelsestraffet. "Marte släpps, tack till alla som ställt upp med hjälp", skriver utrikesministern.