Inga åtgärder mot poliserna vid street-racet

Polischefen: "De deltog inte aktivt!

1 av 3 | Foto: Läsarbild
Polisbilen rullar upp vid den olagliga streetrace-tävlingen. Men istället för att skingra folkmassan ställer sig polisen på startlinjen.
NYHETER

Poliserna som blev filmade vid ett illegalt streetrace kommer inte att få några reprimander - i vart fall inte just nu.

– De deltog inte aktivt, säger Christian Agdur, polismästare och högsta chefen för Södertörnspolisen.

Utan att föregripa brottsutredningen har Christan Agdur undersökt om det finns anledning att vidta några arbetsrättsliga åtgärder mot de två poliserna.

Och då har bakgrunden till det filmade streetracet, som Expressen har publicerat, där en polisbil fanns med klarnat.

”Åker därifrån”

– Den här patrullen är beordrad och på väg till ett annat uppdrag och åker in i det här, som är antingen uppstarten eller avslutet av ett illegalt street-race, säger Christan Agdur.

– Då stannar man till, pratar med människor runtomkring, säger till den här bilisten som står still att åka därifrån. Och sedan åker man därifrån.

Den beskrivningen av händelseförloppet anser Christian Agdur vara fullt rimlig. Och innebär att han inte ser några skäl att vidta några åtgärder mot de aktuella poliserna - just nu.

– Men skulle det framkomma uppgifter som styrker att de aktivt deltagit i ett street-race skulle det vara fullkomligt förkastligt och jag skulle absolut inte acceptera det. Men med den här informationen som jag tycker låter högst rimlig så låter jag åklagaren göra den vidare prövningen.

”Inget styrker att de deltar”

En anmälan mot poliserna är upprättad utan rubricering.

– Det är i princip två meningar där det sägs att på basis av filmen vill man få prövat av en åklagare om det har begåtts något brott.

Har poliserna gjort som de ska göra?

– Det finns ingenting som tyder på något annat. Jag har ingen tillkommande information som skulle styrka att de aktivt deltar i ett streetrace. Du ser två bilar som åker iväg och det ryker ju inte precis om däcken. Och vem får en Hyundai att göra burnout? Det vore lite kul i så fall, om det fanns någon dold jättemotor under den där lilla karossen.

Ärendet blev under måndagen lottat på chefsåklagare Eva Finné vid riksenheten för polismål. Hon hade då inte hunnit se filmbilderna.

– Jag har precis fått ärendet har och begärt kompletterande uppgifter från polisen, säger Eva Finné. Men jag har inte beslutat om förundersökning ska inledas eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM