"Det bästa som har hänt monarkin"

Barnet kommer utsättas för stor press

Foto: AP
Ett officiellt dokument utanför Buckingham palace kungör att en prins har fötts.
NYHETER

Ett barn eller ett bröllop är det bästa som kan hända det brittiska kungahuset, menar Roger Lundgren hovexpert och chefredaktör på Kungliga Magasinet.

– Det ökar stödet för monarkin och hela huset av Windsor, säger han

För den lilla gossen väntar en uppväxt under hård mediebevakning.

Kate Middletons och prins Williams son kom som en skänk från ovan till det brittiska hovet. Barnet är med största sannolikhet en positiv skjuts framåt för kungahuset.

– Ett barn eller ett bröllop är det bästa som finns för monarkin. Det ökar populariteten för hela huset av Windsor, säger Roger Lundgren. 

Kön inte viktigt

Många har väntat med spänning på nedkomsten och vadslagningsföretag har arrangerat spel på allt från barnets hårfärg till kön. Hade det blivit en flicka och inte en pojke hade skillnaden inte blivit så stor menar Roger Lundgren. Han förklarar att det har pågått en debatt om tronföljden kontra kön. Och landet har satt igång ett arbete att förändra lagen så att kön inte ska spela någon roll.

Hård press på pojken

Den första tiden efter förlossningen väntar ett vanligt bebisliv för den lilla pojken. Han kommer däremot var ett av världens mest bevakade barn. Det första steget in i offentligheten kommer om några månader.

– Det kan bli i slottskapellet där även prins William döptes. Det blir givetvis tv-sändning från dopet.

Enligt Roger Lundgren kommer pojken utsättas för mycket hård press under sin uppväxt. Långt värre än vad svenska kungabarn får uppleva.

– Det är mer medialpress i det brittiska kungahuset, förklarar han.