Glädjeyra på Londons gator

1 av 6 | Foto: Peter van den Berg
Britterna mottog överlyckliga nyheten om att den fötts en prins.
NYHETER

LONDON. Efter veckors väntan kommer beskedet de alla väntat på.

Och hundratals britter exploderar i sång för den nya prinsen utanför sjukhuset.

– Jag kommer att vara uppe hela natten, säger Téba Diatta, 31.

Det blev den varmaste dagen på sju år i Storbritannien. I London mätte man över 33 grader. Men hetast av allt var prinsens födelse. Flera hundra journalister från hela världen, kungliga supportrar och polis hade svettats tillsammans en hel dag när beskedet kom. Sedan exploderade folkhavet.

Téba Diatta, 31, från York, hade kommit med sin Union Jack-tårta redan på förmiddagen.

– Plötsligt visade någon en telefon där det stod ”det blev en prins”. Sedan gick alla loss och började skrika. Min tårta har smält och så har även jag, men det var värt det. Jag kommer att vara uppe hela natten, sade hon till Aftonbladet.

Jonas Ahlström, 44, och sonen Ludvig, 9, från Enköping, tog en promenad från hotellet och möttes av – en brittisk folkfest.

– Det är en trevlig uppståndelse. Här är kanske en annan typ av hysteri om man jämför med de svenska kungligheterna.

”Är overkligt”

Snart sjöng man ”happy birthday” och öppnade skumpan. Och när firandet började utanför St Marys sjukhus i Paddington så fick britterna hjälp från hela världen. Kalmariterna Ulrika Sandström, 40, och hennes man Johan Sandström, bor runt hörnet och ville inte missa festen.

– Precis när vi kom hit så korkade de upp champagnen och så får vi höra att pojken är född. De är ju bra på att fira här så det håller nog på hela natten, sade Ulrika.

Rob Palmer, 34, hyllade prinsen med en tårta – gjord av blöjor.

– Det är overkligt. En konstig känsla att vara här med folk från hela världen som är lika uppspelta som jag över detta, sade han.

Jane Foley från Irland var med och skrev protokollet på sjukhuset när den nyblivne pappan kom till jorden sommaren 1982. På måndagen stod hon utanför och väntade i folkmassan med sin dotter.

– Det är som att vrida tillbaka klockorna till när William föddes. Det är samma folkmassa, samma spänning och samma glädje. Enda skillnaden är att jag står i solen och njuter istället, sade hon.

”Helt galet”

Och även sjukhuspersonalen, som fick slita hårt med att hålla huvudingången fri för sina patienter, hade anledning att fira.

– Det har varit helt galet – på ett bra sätt. Och det är en stund av enorm stolthet för alla som jobbar här, att visa vilken service av världsklass vi kan erbjuda, sade en talesman från sjukhuset.

Ett hundratal supportrar och journalister stannade utanför sjukhuset för att inte missa om prins William själv skulle komma ut. Resten fortsatte festen utanför Buckingham Palace och på Trafalgar Square, där fontänerna färgats blåa till lill-prinsens ära.