Dykare nära slukas av jättevalar

NYHETER

Två dykare vara nära att hamna i gapen på två knölvalar.

Valarna forsade mot ytan i jakt på fisk, precis där dykarna befann sig.

Med någon knapp meters marginal klarade de sig.

Kaptenen och båtägaren Shawn Stambuck var ute med en grupp dykare i lördags, utanför Kalifornias kust, skriver Nine News.

Två dykare var nere i vattnet och filmade undervattensmaterial. På bilderna syns hur vattenbubblor plötsligt stiger från djupen, följt av ett till synes vettskräm stim av småfisk.

Kort därefter bryter två gigantiska knölvalar ytan, bara någon meter från dykarna, med öppna munnar. Valarna slår sedan igen käftarna kring fiskfångsten och försvinner ner under ytan igen.

Hade inte svalts

De två dykarna simmar skrämda mot båten. En av dem svär hörbart i klippet.

– Du kommer behöva göra mer än sådär för att rengöra den där våtdräkten, hörs en person skrattande säga utanför kameran.

Om dykarna hade hamnat i valmunnarna hade de inte kunnat sväljas av däggdjuren, då knölvalar har en relativt liten strupöppning. Någon trevlig stund hade de gissningsvis inte haft i valmunnarna dock.

Silar tugget

Knölvalar blir 11-18 meter långa och kan väga så mycket som 40 ton. De är kända för att hoppa upp helt och hållet ovanför vattenytan.

Valen lever av fisk, krill och andra kräftdjur. Valen äter genom att ta in stora mängder vatten med föda, pressar ihop käkarna och silar sedan ut vattnet genom en slags sil, som består av så kallade barder, enligt Nationalencyklopedin.

ARTIKELN HANDLAR OM