La stenar på vägen - bil voltade i Malmö

Polisen skärper bevakningen vid olycksplatsen: "Vi kommer att ha ökad tillsyn"

1 av 4 | Foto: Patrick Persson
NYHETER

Någon kastade ner stenar på motorvägen - sedan voltade familjen som krockade med dem.

Nu skärper Malmöpolisen bevakningen vid olycksplatsen.

– Det kunde ha slutat med en katastrof. Jag hoppas att de som har gjort det förstår det, säger pressinformatören Linda Pleym.

Klockan 03.19 i natt larmades polis, räddningstjänst och ambulans till Yttre Ringvägen, i höjd med Kvarnby golfklubb, i Malmö.

– På plats konstaterades att en personbil kolliderat med stenar, säger Nils Norling, informatör på Skånepolisens länskommunikationscentral.

Bilen hade sedan körts in i mitträcket och voltat.

I den färdades en dansk barnfamilj. Mamman och pappan skadades och fördes till sjukhus. Enligt uppgifter till polisen ska kvinnan ha fått skelettskador i bäckenet och mannen skador i ansiktet. Deras tre barn, mellan 16 och 25 år gamla, klarade sig oskadda, men fördes till sjukhus för kontroll.

Kan ha kastats ner

Stenbumlingarna var så många att de låg över hela vägbanan i södergående riktning på motorvägen – och polisen tror att någon kastat eller placerat ut dem.

– I nuläget är det oklart om de kastats ner från en viadukt ovanför vägen eller om placerats ut, men det är mycket allvarligt. I synnerhet på en motorväg med de höga hastigheten som råder, säger Nils Norling.

Enligt en polispatrull som varit på plats under dagen ser det ut som att stenarna har kastats ner.

– Det är hack i asfalten vid körbanan. Deras uppfattning är att de har kommit nerkastade, säger Linda Pleym, pressinformatör i polisområde Malmö.

Bara ett par timmar innan olyckan, vid ettiden, fick polisen in samtal från två förare som fått skador på däcken av föremål som legat på vägen, och man misstänker att det också i de fallen rör sig om stenar.

Söker misstänkt

Enligt Linda Pleym åkte en polispatrull då till platsen och plockade bort stenar.

Men någon eller några tycks ha återvänt till platsen för att lägga eller kasta ut fler.

–  Det går inte att garantera att händelserna från tidigare på natten hör ihop med olyckan, men det är ungefär vid samma plats och saker som placerats ut i vägbanan, säger Nils Norling.

Händelsen rubriceras som vållande till kroppskada och polisen har under natten sökt efter misstänkta gärningsmän.

– Vi hade patruller ute direkt för att söka, men vi har ingen misstänkt, säger Nils Norling.

Han fortsätter:

– Om det är någon som har sett något i det här området, egentligen från ett på natten till olycksfallet klockan 03.20 är vi intresserade av alla iakttagelser. Vi tar tacksamt emot alla tips på 114 14.

Skärpt bevakning vid motorvägen

Enligt Björn Svensson, inre befäl på Malmöpolisen, har det också tidigare hänt att stenar kastats ut på vägar.

– Men inte så här allvarligt. Familjen hade tur, säger han.

Olyckan och stenarna på vägen orsakade också problem i trafiken. Först vid 04.20-tiden släpptes trafiken på i ett av körfälten och en halvtimme senare rullade trafiken som vanligt igen.

Nu skärper polisen bevakningen vid olycksplatsen.

– Vi kommer att ha ökad tillsyn över natten. Vi kommer att köra förbi vid tillfälle och uppmanar allmänheten att höra av sig om de ser stenar eller bråte ligga ansamlat vid motorvägen eller någon större väg, säger Linda Pleym, pressinformatör i polisområde Malmö.

Hon fortsätter:

– Det kunde ha slutat med en katastrof. Det är väldigt allvarligt det här. Jag hoppas att de som har gjort det förstår det.

ARTIKELN HANDLAR OM