25-åring döms för rån och dråp på Leif Klatzkow

1 av 7 | Foto: PRIVAT
Leif Klatzkow.
NYHETER

Rånarna band fast guldhandlaren Leif Klatzkow, 73, och hans hustru och tvingade till sig nycklar och koder till guldsmedsbutiken.

Sedan sköt en 25-åring Klatzkow till döds.

Nu har han dömts till tolv års fängelse.

– Han får tolv år och behöver inte ens berätta vilka han hade med sig. Det är en skymf, säger Leifs bror Tommy Klatzkow.

I flera timmar plågade tre män den kände guldsmeden Leif Klatzkow och hans hustru i parets hem. Först klockan 00.36, natten mot den 27 mars, kunde Klatzkows hustru ringa 112 efter att hon flytt ut ur lägenheten.

– Jag måste ha en ambulans och polis. Min man har blivit knivhuggen! sa hon desperat.

När polisen kom till hemmet på Reimersholme i Stockholm fann de Leif Klatzkow död på golvet.

Flera timmar tidigare hade männen ringt på, tagit sig in när hustrun öppnade och bundit fast henne i väntan på Leif Klatzkows hemkomst.

Tvingade till sig nycklar och koder

När guldhandlaren, som bland annat gjort smycken åt kungafamiljen, kom hem överfölls han och bands fast med buntband, elkablar och silvertejp. Rånarna tvingade sedan till sig nycklar och kassaskåpskoder till hans lokal på Rosenlundsgatan på Södermalm i Stockholm.

Sedan åkte två av dem till lokalen medan en tredje, en 25-årig man, vaktade det skräckslagna och hotade paret.

– De två tog sig in i lokalen tydligen, men saknade kod till ett av kassaskåpen. Därför ringde de till mannen som var kvar i lägenheten, har Leif Klatzkows broder Tommy berättat för Aftonbladet.

Tolv års fängelse

När Klatzkow sa att han inte hade tillgång till den sista koden uppstod tumult mellan honom och den 25-årige rånaren. Det slutade med att Leif Klatzkow sköts i bröstet – och avled.

25-åringen har i förhör sagt att skjutningen var ett misstag.

Stockholms tingsrätt dömer honom nu till tolv års fängelse för dråp, människorov och grovt rån. Han döms också för ett försök till värdetransportrån den 23 februari i år vid Fisksätra torg i Nacka och för ett antal ytterligare brott.

Han ska också betala strax över 200 000 kronor i skadestånd till familjen Klatzkow, och ytterligare skadestånd till andra drabbade av de brott han begått.

Anledningen till att 25-åringen döms för dråp och inte mord är att Leif Klatzkow angrep honom med kniv när rånaren var på väg att lämna lägenheten. 25-åringen döms för att ha dödat Klatzkow, men brottet bedöms vara lindrigare än mord.

Kammaråklagaren Fredrik Karlsson yrkade på att 25-åringen skulle dömas till livstids fängelse för mord.

23-åring döms inte

Åklagaren åtalade också en 23-årig man för att ha hjälpt till med rånet mot paret Klatzkow, samt försöket till värdetransportrån vid Fisksätra torg.

23-åringen skulle dömas till 18 års fängelse, yrkade åklagaren Fredrik Karlsson.

Men båda åtalspunkterna ogillades av Stockholms tingsrätt.

Rätten anser inte att åklagaren har kunnat visa att 23-åringen befann sig på någon av brottsplatserna som det påstås i åtalet.

Tommy Klatzkow är besviken över domen.

– Jag accepterar den, men jag hoppas att åklagaren överklagar. Om man går in tre stycken personer till ett par som är pensionärer, binder dem, rånar dem, misshandlar dem, och har ett laddat vapen med sig. För mig är det inte ett dråp, men jag får acceptera samhällets dom.

”Ett löjesskimmer”

Han kallar både 25-åringen och 23-åringen för ”tungt kriminella”.

– De har suttit rätten och nekat. 23-åringen har inte ens kunnat berätta vem han hyrt ut bilen till. 25-åringen har inte berättat vilka kumpaner han haft med sig. Det drar ett löjesskimmer över domen, säger han.

En 27-årig man var under utredningen intressant som den tredje gärningsmannen. Han anhölls misstänkt för inblandning i kuppen, men polisen kunde inte binda honom till händelsen och släppte honom efter ett dygn.

Tommy Klatzkow tror att den tredje mannen var inblandad – men helt enkelt lyckats slippa undan rättvisan.

Kan överklaga

Kammaråklagare Fredrik Karlsson har inga planer på att blanda in den tidigare anhållna 27-åringen, men säger till nyhetsbyrån TT att han troligtvis kommer att överklaga domen.

– Mycket talar för att jag kommer att överklaga det här, säger Fredrik Karlsson till TT.

Han fortsätter:

– Jag tycker att påföljden är något låg för den som är dömd och jag anser att det är mord.

Den dömde 25-åringens advokat Johan Eriksson säger till TT att även hans klient kan komma att överklaga domen eftersom de anser att han agerade i nödvärn vid dödsskjutningen.