Hunden Nisse, 3, blev ihjälbiten

1 av 2 | Foto: Malin Palm/Kristianstadsbladet
Tråkig start Boo och Margaretha Wiik flyttade till Åhus för att komma närmare barnbarnen. Men flytten slutade i en tragedi när en hund slet sig lös och attackerade.
NYHETER

Boo och Margaretha Wiik var i full färd med att flytta in i sin nya lägenhet i skånska Åhus när tragedin slog till. En grannhund attackerade deras papillon-hund Nisse och bet honom så svårt att han senare fick avlivas.

– Det är fruktansvärt det som hänt, säger Margaretha Wiik.

Margaretha och Boo Wiik ville komma närmre barnen och barnbarnen i Kristianstad och valde därför att flytta, efter 12 år i Norrköping, till skånska Åhus. Men första dagen blev chockartad för familjen när deras älskade hund Nisse blev ihjälbiten precis utanför dörren, skriver Kristianstadbladet.

– På lördagsmorgonen kom flyttbilen och vi började lasta in saker. Nisse var med hela tiden och sprang runt benen. Så våra barnbarn, som Nisse var så förtjust i, erbjöd sig att ta ut Nisse på promenad. De har varit ute med honom förut utan problem, säger Margaretha till Aftonbladet.

Hörde ett skrik

Hennes sjuåriga sondotter tog ut Nisse, men det dröjde inte länge innan ett högt skrik ekade bland husen.

– Det var ett fruktansvärt skrik, säger Margaretha.

Hon såg hur Nisse blödde kraftigt och sonen Patrick kastade sig iväg med Nisse i bilen till djursjukhuset i Hässleholm.

– Hunden hade tagit honom rätt över ansiktet. Nisse hade ett stort hål emellan ögonen och sticksår i halsen. På djursjukhuset var han så chockad att de inte kunde söva honom, säger Margaretha.

Veterinärerna uppdaterade Boo och Margaretha hela tiden om hur läget var med Nisse. Han blev sämre och sämre och till slut tog de beslutet att avliva Nisse, då han led.

– Vi ville ju ha hem honom men vi ville inte att han skulle lida. Veterinärerna sa att det inte gick längre och sa att han led och ville avsluta. Så då blev det så, säger Margaretha.

”Ägarförhållandena inte lämpliga”

Hunden som attackerade Nisse var en Old English Bulldog. En stor hund som lilla Nisse inte hade en chans att klara av.

– Vi anser inte att det är något fel på rasen. Det är ägarförhållandena som inte så lämpliga. Ägaren tillät hans dotter på fem år att gå ut med den stora hunden, som en vuxen hade haft svårt att hålla tillbaka om den gjort utfall, säger Patrick Wiik.

Den stora hunden hade slitit sig och börjat springa mot Boo och Margarethas sondotter som höll i Nisse. Hon blev så rädd att hon tappade kopplet, varpå den stora hunden ändrade riktning och sprang mot Nisse istället.

– Det var tur i oturen att hon tappade kopplet. Annars hade hon kanske också kommit i kläm, säger Patrick.

Känner stort obehag

Polisen kom ut till platsen och ville först inte ta upp en anmälan, då de bedömde händelsen som en olycka. När det sedan stod klart att Nisse inte skulle klara sig ringde Patrick åter till polisen för att göra en anmälan.

– Den polisen som svarade då tyckte det var konstigt att de andra inte tagit upp en anmälan och reagerade på det. Nu ska det blir utredning så det inte händer igen, säger Patrick.

Margaretha känner stort obehag efter händelsen och vill egentligen inte bo kvar i området. Samtidigt orkar hon och Boo inte flytta igen.

– Vi vill att hunden ska ha munkorg så den inte kan bitas. Nästa gång kan det ju vara ett barn som drabbas. Vi tycker inte illa om hundar, vi älskar hundar. Men vi vill att ägaren ska ta ansvar.