Parkerade på sin egen tomt – fick p-böter

1 av 2 | Foto: Privat
Bilen stod parkerad på Oskars egen tomt. Nere till höger i bild syns färgmarkeringen som visar var gränsen går.
NYHETER

Oskar Jakobsson ställde bilen på sin egen tomt – och blev bötfälld.

Nu tvingas han överklaga p-boten och bevisa att marken tillhör honom.

– Man hör ständigt att polisen inte har resurser, men att handlägga helt meningslösa parkeringsärenden är tydligen helt okej, säger han.

Foto: Privat
Oskar Jakobsson

Oskar Jakobssons bilplats angränsar till en kommunal parkering i Mjölby. Trots att tomtgränsen är markerad med rosa sprej fick han förra veckan böter för felparkering.

– Nu tvingas jag betala 800 kronor, säger han.

Måste visa foton

Att parkeringsvakter kan göra fel har Oskar Jakobsson förståelse för. Kanske var sprejmarkeringen täckt av löv den dagen. Det är det byråkratiska efterspelet som irriterar honom.

– Jag får fylla i ett formulär och ordna kopior på tomtpappren och ta foton. Sedan ska det processas hos polismyndigheten i länet, säger han.

Han hade hoppats att ärendet skulle skrivas av när han lämnade alla dokument på polisstationen i Mjölby. Men det är bara länets polismyndighet som kan ta emot hans överklagan.

”Måste utredas”

Parkeringsböter kan rivas upp om de är uppenbart felskrivna. Men då ska det exempelvis röra sig om att man antecknat fel uppgifter. Annars är det svårt att få böterna avskrivna direkt.

– Man kan inte bara komma in på stationen och få den avskriven rätt upp och ner, säger Per-Åke Olsson, kommissarie på polisens rättssektion i Östergötland.

Han förklarar att polisen måste vara helt säker på att bilen inte har stått på kommunal mark.

– Man måste göra en utredning runt det. Det kanske tar en stund. Det är svårt att säga hur lång tid, kanske någon vecka.

”En komisk historia”

Oskar Jakobsson ser på händelsen som en "komisk historia", men säger samtidigt att han stör sig på att polisen inte bara kan stryka ett streck över det hela.

– Jag hade inbrott i min bil för ett tag sedan. När jag ringde senare på kvällen hade de redan avskrivit ärendet utan att meddela mig. Då var det väldigt enkelt, säger han.

Nu har han betalat 800 kronor i böter och väntar på att det byråkratiska maskineriet ska ha sin gilla gång.

För säkerhets skull har han skrivit två lappar som förklarar att marken är privat.

– Jag la en lapp i framrutan och en i bakrutan så jag ska slippa fler p-böter.

FAKTA

Så överklagar du p-böter

Den som anser att den fått en felaktig p-bot kan ansöka om rättelse. Då besöker man sin lokala polisstation och tar med sig boten.

Om ens ansökan inte godkänns kan man bestrida betalningsansvaret. Då skickar man överklagandet till den adress som står skriven på boten. Böterna måste dock alltid betalas.

På polisens webbplats finns en blankett för bestridande av parkeringsböter. Det är alltid ägaren av fordonet som ansvarar för att boten betalas.