Cirkussjölejon fick bebis i Falun

”Första sjölejonet fött på cirkus”

1 av 2
NYHETER

Cirkus Scott har fått en ny medlem. Natten till tisdagen föddes en liten patagonisk sjölejonkut i mammas trailer vid en parkering i Falun.

– Det ringde halv fem på morgonen och någon skrek ”We have a baby”, säger cirkusdirektören Robert Bronett.

Den lilla kutens pappa är den vana underhållaren Roger, 24 år. Tillsammans med livspartnern Maggie turnerar det patagoniska sjölejonet med Cirkus Scott och utför konster. Eftersom Roger börjar bli gammal kom det som en total överraskning att han lyckats få en liten bebis.

– I vilt tillstånd blir de patagoniska sjölejonen omkring 20 år så vi trodde inte han skulle avla. Mig veterligen är det här det första sjölejonet som fötts på cirkus, säger cirkusdirektören Robert Bronett.

Sydamerikanska jättar

Cirkusen hyr sjölejonparet av John och Patrick Burke som tillhör de ledande experterna på sjölejon, delfiner och andra vattendäggdjur. Det var Patrick som mitt i natten upptäckte att någonting hände ute i trailern.

– Klockan var tre på morgonen när jag hörde något som lät som skrik utifrån. När jag kom in till Maggie blev jag vittne till att den lille föddes, säger Patrick Burke.

Han tror att det är omgivningen som gjort födseln möjlig.

– Djuren känner sig trygga och vi reser max en gång i veckan. Sedan litar de på oss här på cirkusen vilket så klart bidrar, säger han.

Mamma måste vila

Än så länge vet ingen om det lilla sjölejonet är en hona eller hane och efter den dramatiska födseln under natten är det flera frågetecken som måste rätas ut. Men först måste mamma Maggie återhämta sig. Därefter ska hennes trailer byggas om för att göra plats åt den lilla familjen.

– Sen köper vi en extra bil till för att få plats med en pool till för dem utomhus. Nästa vecka ska alla få se den lilla rackaren hoppa runt, säger Robert Bronett.

FAKTA

Patagoniskt sjölejon

Klass: däggdjur

Lever: grunda vatten längs Argentinas och Uruguays kust

Äter: makrill, sill och bläckfisk. Kanske en pingvin

Väger: hanar väger kring 300 kilo och blir ungefär 250 centimeter långa. Honorna brukar väga cirka hälften så mycket som de manliga sjölejonen och bli 200 centimeter

Fiender: artens naturliga fiender är förutom människan späckhuggare

Status: det patagoniska sjölejonet är inte skyddat av Världsnaturfonden men organisationen menar att tungmetaller i världshaven utgör det största hotet för arten

Tävla med Aftonbladet: Namnge bebisen

Vad ska kuten heta? I samarbete med Cirkus Scott får nu Aftonbladets läsare möjlighet att döpa den nyfödda patagoniska sjölejonkuten.

Klicka här och logga in med Facebook för att skriva ditt bästa namnförslag.

Vinnaren utlyses den andre augusti och priset är ett livstidskort för en person på Cirkus Scott – alltså gratis cirkus för en person resten av livet. Skynda dig!