Ringde hem – sen blev hon mördad

En tredje man anhölls för perrongmordet

Har spärrat av badplatsTrots att polisens tekniker redan har gått igenom området hålls platsen avspärrad. ”Vi är där med anledning av ett tips, som en av många utrednings­åtgärder som nu görs i samband med fallet”, säger Peder Jonsson, informationsansvarig på Umeåpolisen
NYHETER

Timmarna innan hon sköts till döds på perrongen ska 22-åringen ha ringt hem.

Hon skulle ta första morgon­bussen från Umeå och behövde inte skjuts sa hon till sin familj, enligt VK.

Nu har en tredje man anhållits misstänkt för att ha mördat henne.

I dag inleds förhandlingarna i Umeå tingsrätt där två män, 26 och 28 år, kommer att begäras häktade, skäligen misstänkta för mordet på 22-åringen som sköts till döds i lördags morse.

I går anhölls ytterligare en man, 21 år, på sannolika skäl - den högre misstankegraden - misstänkt för mordet.

Den 21-årige mannen är känd av polisen sedan tidigare. Han har bland annat åtalats för grov misshandel, mordbrand, grovt ratt­fylleri, bilstöld och flera fall av skadegörelse.

Under förvaltarskap

Han har även åtalats för falsklarm efter att ha ringt och larmat om att någon apterat en sprängladdning under hans bil. Något som visade sig vara en bomb­attrapp han placerat där själv.

I juni sattes mannen under förvaltarskap enligt ett beslut i Umeå tingsrätt.

Men hur kopplingen mellan honom, de andra misstänkta gärningsmännen och offret ser ut är ännu oklart.

Både 26- och 28-åringen nekar till brott, enligt uppgift.

Polisen är mycket för­tegen om utredningen.

- Jag vill inte gå in på några detaljer eller redo­göra för omständigheterna rörande den anhållne mannen, säger Peder Jonsson, informationsansvarig på Umeåpolisen.

Polisen får mycket tips

Men spaningarna fort­sätter med oförminskad styrka. Polisen har fått in ett stort antal tips och iakt­tagelser från allmänheten och i förrgår hittades en mobiltelefon i en trädgård i bostadsområdet Haga.

Enligt Västerbottens-­Kuriren ringde kvinnan hem under morgontimmarna innan dödsskjutningen. Hon ska enligt tidningens källa ha sagt till sin familj att hon inte behövde skjuts hem från Umeå. I stället skulle hon ta den första morgonbussen som gick 07.10, enligt VK.

06.36 larmades polisen till centralstationen i Umeå där hon hittades skjuten.

En del i utredningen

I går eftermiddag spärrade polisen av ett stort område kring badplatsen i Pengsjön i Vännäs, fyra mil väster om Umeå. De bekräftar att åtgärden är en del i mordutredningen.

- Vi är där med anledning av ett tips, som en av många utredningsåtgärder som nu görs i samband med fallet. Det är allt jag kan säga i nuläget, säger Peder Jonsson.

Platsen hålls dock fortfarande avspärrad, trots att teknikerna redan har gått igenom området. Något resultat av undersökningarna ville polisen inte kommentera.

Aftonbladet har sökt den misstänkte 21-åringens advokat, Ulf Holst, utan resultat.

Detta har hänt

Lördagen den 20 juli:

Polis larmas till Umeå centralstation klockan 6.36 på morgonen. På platsen hittas en skottskadad 22-årig kvinna. Hon förs till sjukhus men avlider av sina skador. Samma dag larmas polisen till Ersboda strax utanför Umeå efter att någon skjutit in genom ett fönster på en villa. Två män, en 26-åring och en 28-åring, hämtas in till förhör av polisen. De anhölls lite senare av åklagare, misstänkta för mordet.

Söndagen den 21 juli:

Polisen genomför intensiv spaning omkring stationen. Hundpatruller kallas till platsen och en helikopter söker från luften efter ytterligare spår för att försöka lösa mordgåtan. Polisens utredare kartlägger den unga kvinnans sista dygn i livet och genomför mängder av förhör. Efter all faktainsamling har man ”en klar bild” över vad kvinnan gjort fram till hennes sista timme i livet.

Måndag den 22 juli:

Mordutredarna i Umeå vädjar till allmänheten om hjälp. Det ger resultat. Vittnen uppger att de sett en man springa från platsen och rycka i förrådsdörrar. En polishund hittar en mobiltelefon i en trädgård i Haga. Den rättsmedicinska undersökningen färdigställs. Det konstateras att kvinnan skjutits bakifrån av ett dödande skott. Ytterligare förhör med de två misstänkta männen genomförs.

Tisdag den 23 juli:

Kammaråklag­are Magnus Öhrn lämnar in en häktningsframställan till Umeå tingsrätt rörande de båda misstänkta männen. Ytterligare en man, en brottsbelastad 21-åring, grips och anhålls misstänkt för mordet. Polisen spärrar av en badplats i Vännäs utanför Umeå.

Onsdag den 24 juli:

26-åringen släpps efter häktningsförhandling i Umeå tingsrätt. 28-åringen släpps också efter att åklagaren drar tillbaka häktningsframställan mot honom. Männen är dock inte avförda från utredningen. Polisen fortsätter med vittnesförhör.

Torsdag 25 juli:

21-åringen ska ha erkänt i förhör på sjukhuset att han sköt ihjäl 22-åringen, enligt Aftonbladets källa. Polisens dykare letar enligt källan efter mordvapnet i Pengsjön utanför Vännäs.

Fredag 26 juli:

21-åringen släpps av kammaråklagare Magnus Öhrn med hänvisning till att det inte finns grund att hålla honom frihetsberövad.

ARTIKELN HANDLAR OM