Misstänks ha lejt mördare – utlämnas

Anni Dewani, 28, mördades under smekmånaden i Sydafrika

Foto: PRIVAT
Anni Dewani mördades under sin bröllopsresa i Sydafrika. Hennes make Shrien är misstänkt för att ha beställt mordet.
NYHETER

Shrien Dewani misstänks ha lejt torpeder för att mörda sin fru. Hon sköts till döds under deras smekmånad i Kapstaden.

Nu kan han utlämnas till Sydafrika.

Mannens försvarsadvokat har hävdat att hans klient är i för dåligt psykiskt skick för att utlämnas. Men en domare i Storbritannien slog i dag fast att 30-årige Shrien Dewani kan utlämnas till Sydafrika – för att ställas inför rätta misstänkt för inblandning i mordet på sin fru.

Stoppades av beväpnade rånare

Svenska Anni Dewani, 28, från Mariestad, hittades den 13 november 2010 mördad i baksätet på en taxi i Kapstaden. Skjuten i nacken.

Hon och hennes man Shrien Dewani var där under deras smekmånad. Tre sydafrikanska män stoppade parets taxi när de var på väg till en bar i kåkstaden Gugulethu utanför Kapstaden. Paret rånades på allt av värde och Anni Dewani sköts sedan till döds.

Dömdes till långa fängelsestraff

 25-årige Xolile Mngeni, som åklagaren hävdade var den som utförde mordet, dömdes förra året till livstids fängelse. Hans medhjälpare Mziwamadoda Qwabe dömdes till 25 år fängelse. Taxichauffören Zola Tonga dömdes till 18 års fängelse för mord, kidnappning och grovt rån.

En av de dömda männen pekade tidigt i polisutredningen ut Anni Dewanis man som inblandad i mordet.

Nekar till inblandning

Han ska ha beställt mordet och fått det att se ut som ett rånmord.

Shrien Dewani har nekat till inblandning i mordet. Han har fram till nu vårdats på en psykiatrisk klinik i Storbritannien. Shrien Dewani planerar att återigen överklaga utlämningen.

FAKTA

Dewanifallet

  Shrien Dewani är misstänkt för inblandning i mordet på sin hustru Anni Dewani som mördades i kåkstaden Khayelitsha, Sydafrika, lördagen den 13:e november 2010. Paret hade då varit gifta i 16 dagar.

  Shrien Dewani lämnade Sydafrika och åkte hem till Storbritannien fyra dagar efter mordet.

  Tre män greps strax efter i Sydafrika. Taxichauffören Zolo Tongo, som senare dömdes för inblandning i mordet, påstod att Shrien Dewani erbjudit honom 15 000 kronor samma dag som paret kom till Sydafrika för att leja några att döda hustrun.

  Efter att sydafrikanska myndigheter den 7 december utfärdat en arresteringsorder för Shrien Dewani tog han själv kontakt med polisen i Bristol och greps på kvällen följande dag.

  Sedan dess har Shrien Dewani kämpat mot utlämning till Sydafrika.

  På måndagen den 26 september 2011 godkände den brittiska inrikesministern Theresa May utelämningen till Sydafrika. Men det har överklagats och frågan om utlämning har pågått sedan dess.

På onsdagen den 24 juli 2013 meddelade en domare i Westminster Magistrates Court i London att han ska utlämnas.