Papegojsjuk man smittade flera

1 av 2 | Foto: CDC/DR. VESTER LEWIS
NYHETER

Den 75-årige mannen drabbades av papegojsjuka och avled.

Nu visar det sig att han smittade fler personer.

– Det är väldigt ovanligt att det smittar mellan människor, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronobergs län.

Det var i januari som den 75-årige mannen i Kronoberg insjuknade i den ovanliga papegojsjukan. Mannen hade vid upprepade tillfällen matat fåglar och andats in damm från fågelspillning.

Efter flera veckors intensiv vård avled mannen i sviterna av sjukdomen. Nu visar det sig att han hann smitta ytterligare 8-9 personer.

– Det är antagligen beroende på att han var så svårt sjuk. Han utsöndrade säkert mer bakterier än normalt, säger smittskyddsläkare Arne Runehagen.

Sonen smittad

Papegojsjuka sprids nästan alltid mellan fåglar eller från fåglar till människor. På sjukhuset i Växjö oroade man sig inte över att fler skulle drabbas.

– Enligt böckerna behöver man inte isoleras, säger Arne Runehagen.

I det här fallet spreds bakterierna vidare genom mannens häftiga hosta. Men de som smittades klarade sig lindrigt undan. De flesta fick behandling på vårdcentral. En som inte sökte vård var mannens son.

– Han hade gått med besvärlig hosta tyckte han, men inte att det var så besvärligt att han hade sökt, säger Arne Runehagen.

Många fall i vintras

I Sverige insjuknar runt sju personer varje år i papegojsjukan. I vintras smittades hela 25 personer i Skåne och Kronoberg. Ingen vet vad ökningen beror på.

– Man kan tänka sig att det är en ny aggressiv stam, men tester i Lund visade inte någon konstig mutation, säger Arne Runehagen.

En annan teori är att den hårda vintern fick fåglarna att utsöndra mer bakterier, men då borde även Stockholm och Norrland ha drabbats.

Unikt för Sverige

Forskarna känner knappt till några liknande fall i modern tid. I Skottland finns en händelse från 2011 dokumenterad. I övrigt verkar Sverige vara unikt.

– Vi har skickat ut en förfrågan. Det är ingen från andra länder som har noterat något liknande, säger Arne Runehagen.

Nästa vinter kommer smittskyddsforskarna vara särskilt uppmärksamma.

– Om det blir mycket nästa år eller om det var tillfälligt vet vi inte, säger han.

FAKTA

Papegojsjukan

Sjukdomen är vanligast hos fåglar, men kan spridas till människor och andra djur. Namnet kommer från de första fallen där smittan spreds via papegojor.

Vanliga symptom är lunginflammation och hosta. Den drabbade kan visa tecken på influensa, och hjärninflammation och leverpåverkan kan förekomma.

Utan vård är dödligheten runt 20 procent. I Sverige ligger den på 1 procent.

Enligt en studie bär 1-2 procent av småfåglar i Sverige på sjukdomen.
Källa: Smittskyddsinstitutet

ARTIKELN HANDLAR OM