För mig är det helt ofattbart

Den mordmisstänkte 21-åringens förvaltare är chockad: Han är en trevlig och snäll kille

1 av 2
Utredningen har vänt De två tidigare misstänkta är nu släppta. Utredarna riktar nu all uppmärksamhet mot 21-åringen som anhölls i förrgår.
NYHETER

Kvinnan, 22, sköts ihjäl på tågperrongen - nu har mordutredningen tagit en ny vändning.

Den anhållne 21-åringen beskrivs som omtänksam, rolig och känslig.

- För mig är det här ofattbart, säger hans förvaltare.

I ett svep har utredningen kring mordet på den 22-­åriga kvinnan som sköts i Umeå i lördags bytt riktning.

Med hukad rygg och en gul handduk från Kriminalvården över huvudet fick en 26-årig man i går beskedet att Umeå tingsrätt inte häktar honom. Ett par minuter senare drog åklagaren Magnus Öhrn tillbaka häktningsframställan mot den andre misstänkte, en 28-åring.

Bevisen höll inte.

Tidigare känd

Nu riktas utredarnas blickar i stället mot den 21-åring, tidigare känd av polisen, som sedan i förrgår sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet.

- För mig är det här ofattbart, han är en så trevlig kille. Man är liksom beredd på att det kan hända någonting med avseende på hans bakgrund. Men att skjuta en människa, om han nu har gjort det, är för mig en chock, säger 21-åringens förvaltare.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera av 21-åringens vänner och bekanta. De ger en liknande bild av honom.

- Jag kände honom under uppväxten och uppfattade honom som en snäll, omtänksam och rolig kille, lite busig av sig, pajade bilar och sånt. Men jag trodde inte att det var något allvarligare än så, säger en vän.

21-åringen har bland annat varit åtalad för grov misshandel och grovt rattfylleri. Men att han skulle vara våldsam tillbakavisas av förvaltaren:

Fler förhör väntar

- Det är en väldigt känslig pojk det här. Det får inte gå emot honom mycket innan han blir svag. Men han är ingen aggressiv typ.

Polisen har hållit flera förhör med vittnen och skickat teknisk bevisning till Statens kriminaltekniska laboratorium för analys. I dag är nya förhör med 21-åringen planerade.

- Man kan se den anhållne 21-åringen och de två männen som släpptes fria som två separata spår. Så vitt jag vet finns det ingen koppling mellan dem. Där­emot har alla en koppling till kvinnan, säger åklagaren Magnus Öhrn.

Detta har hänt:

Lördagen den 20 juli:

Polisen larmas klockan 06.36 på lördagsmorgonen om skottlossning på tågstationen i Umeå. På en perrong hittas en skjuten 22-årig kvinna som senare dödförklaras på Norrlands universitetssjukhus. På kvällen grips två män, 26 och 28 år gamla, misstänkta för att ha mördat kvinnan.

Söndagen den 21 juli:

Polisen genomför intensiv spaning omkring stationen. Hundpatruller kallas till platsen och en helikopter söker från luften efter ytterligare spår för att försöka lösa mordgåtan. Polisens utredare kartlägger den unga kvinnans sista dygn i livet och genomför mängder av förhör. Efter all faktainsamling har man ”en klar bild” över vad kvinnan gjort fram till hennes sista timme i livet.

Måndag den 22 juli:

Mordutredarna i Umeå vädjar till allmänheten om hjälp. Det ger resultat. Vittnen uppger att de sett en man springa från platsen och rycka i förrådsdörrar. En polishund hittar en mobiltelefon i en trädgård i stadsdelen Haga. Den rättsmedicinska undersökningen färdigställs. Det konstateras att kvinnan skjutits bakifrån av ett dödande skott. Ytterligare förhör med de två misstänkta männen genomförs.

Tisdag den 23 juli:

Kammaråklag­are Magnus Öhrn lämnar in en häktningsfram­ställan till Umeå tingsrätt rörande de båda misstänkta männen. Ytterligare en man, en brottsbelastad 21-åring, grips och anhålls misstänkt för mordet. Polisen spärrar av en badplats i Vännäs utanför Umeå.

Onsdag den 24 juli:

26-åringen släpps fri efter häktningsförhandling i Umeå tingsrätt. 28-åringen släpps efter att åklagaren dragit tillbaka sin häktningsframställan. Männen är dock inte avförda från utredningen. Polisen fortsätter med vittnesförhör under dagen.