Assange startar parti

NYHETER

Julian Assange ger sig in i den australienska partipolitiken – från sitt rum på Ecuadors ambassad. I London. Wikileaks grundare har startat ett eget parti som satsar på att ta sig in i överhuset.

– Att sätta Wikileaks i senaten är samma sak som att sätta Australiens bästa undersökande journalister i senaten, säger Julian Assange till AP.

Foto: Focus World

Från sitt rum på Ecuadors ambassad avslöjade Julian Assange att han planerar att ta klivet in i senaten som folkvald politiker. Enligt honom själv ska hans nya Wikileaks-parti bli en nagel i ögat på de etablerade makthavarna i Australien. Assange beskriver partiet som en samling akademiker, journalister och människorättsaktivister som kommer arbeta med asylfrågor, skattereformer och den globala uppvärmningen. Dessutom kommer de engagera sig för pressfrihet.

Ställer upp i tre delstater

Aftonbladet rapporterade redan tidigare i sommar att Julian Assange planerade att sadla om till politiker. Men nu är det alltså klart att Wikileaks-partiet kommer ställa upp med sju kandidater i tre olika delstater. Julian Assange själv kommer försöka ta sig in i senaten som representant för Victoria, den sydöstra delstaten med Melbourne som största tätort. Hur det rent praktiskt ska gå till är oklart. Assange sitter fortfarande isolerad på den sydamerikanska ambassaden i Londons diplomatkvarter och kommunicerar med omvärlden via pressmeddelanden och internet.