Ministern kände till styckningen

NYHETER

– Jag har bara känt till styckningen av Vattenfall i några timmar, sa finansmarknadsminister Peter Norman (M) i tisdags.

Det stämmer inte, hävdar bolagets ordförande Lars G Nordström.

– Det är naturligtvis inte på det viset, säger han till Svenska dagbladet.

Vattenfall lämnade i tisdags chockbeskedet att man tvingas till nedskrivningar på nära 30 miljarder och att bolaget delas upp i två delar för att underlätta en framtida försäljning.

"Pratat med dem om planerna"

Samma dag höll Peter Norman en presskonferens – och hävdade bland annat att han fick information om delningen av det statliga bolaget först på måndagskvällen.

– Vi har ju fått det här precis de senaste timmarna, sa han enligt Svd.

Men det var inte sant.

Vattenfalls ordförande Lars G Nordström tillbakavisar uppgiften.

– Det måste vara någon missuppfattning. Det är naturligtvis inte på det viset. Jag har pratat med både Peter Norman och statssekreterare Erik Thedéen om våra planer på att dela verksamheten. Första gången var väl för en-två månader sedan, säger han till Svd.

Finansdepartementet backar

Lars G Nordström säger till tidningen att det är naturligt att informera ägaren vid så stora förändringar.

– Det var inte så att vi sökte ett "godkännande" men vi ville förankra processen.

När Svd kontaktade finansdepartementet stod pressavdelningen fast vid att informationen lämnades först i måndags. Senare ändrade man sig och sa att Norman visserligen fått besked om beslutet att dela bolaget på måndagskvällen, men att han visste om planerna på det samma långt tidigare.