Djuren vägrar posera - går till attack

1 av 10 | Foto: IBL BILDBYRÅ REX FEATURES / IBLAB
En avslappnad och sparkande hund
NYHETER

Här är djuren som tröttnat på att posera för kamerablixtarna.

De ger igen – med bett, slag och sparkar.

– De tänker inte "nu jävlar ska jag ta honom", de vill bara vara ifred, säger djurexperten Jonas Wahlström. 

Hur snäll jycken än är gäller det att inte vara alltför godtrogen. Provocerar du den tillräckligt kan det hända att du få dig en tass i nyllet - eller varför inte ett bett om hakan.

Skansens djurexpert Jonas Wahlström förklarar att djur går till attack när vi människor behandlar dem fel.

– Det är inte så att de vill hämnas, de tänker inte "nu jävlar ska jag ta honom". En hund eller katt kan bli väldigt irriterade och när man då kommer för nära biter de för att slippa den hantering de inte vill vara med om. Men det är inte så att de ligger och planerar sin hämnd, säger han.

Attackerar mot huvudet

När djuren tröttnar på oss gör de det många gånger med humor. Bilder visar hur både hund och kamel markerar sitt missnöje genom att ta sig ett rejält bett i irritationsmomentets huvud.

Och just huvudet verkar vara ett givet mål för djurens vrede.

– Det är ju centralpunkten, det är där som sinnena kommer i från. Det är precis som när en boxare slår en annan boxare i ansiktet. Det är ögonkontakten som gör att de fokuserar attacken till ansiktet, säger Jonas Wahlström.

”Drogade och plågade”

Djur som attackerar människor på djurparker och cirkusar är något helt annat, förklarar Jonas Wahlström. Där handlar det om plågade djur som det till sist slår slint för.

Men det är inte djurens fel.

– I de allra flesta fall är de drogade eller väldigt hårt hållna, det står ofta någon med en påk i närheten. Djuren plågas till att bli fotograferade med turister och då får man ha förståelse för att det någon gång slår över.