”Mördades med 14 knivhugg”

Rättegång mot misstänkta mördarna i Härnösand

1 av 2
EFTER MORDET Klockan 04:42 fastnade de misstänkta på en övervakningskamera. Mindre än tio minuter tidigare ringde den svårt blödande 65-åringen efter hjälp bara en bit därifrån.
NYHETER

65-åringen var på väg till jobbet när han såg två män krossa fönsterrutor.

Då blev han knivhuggen till döds, enligt åtalet.

Nu yrkar åklagaren på livstids fängelse för de båda misstänkta Härnösandsmördarna.

– Han mördades med 14 knivhugg, upprepade och besinningslösa knivhugg, säger åklagare Staffan Blyberg.

De två åtalade, en 22-årig och och en 19-årig man misstänks ha mördat en 65-årig man från Härnösand den 25 april i år.

65-åringen var tidigt på morgonen på väg till jobbet och ska ha träffat på de båda männen när de höll på och krossade fönsterrutor på en restaurang i centrala Härnösand.

– Han blev av med sitt liv när han som allra minst anade det. Han var på väg till jobbet. Hade sin hustru, familj. Sneddade genom stan, blir angripen. Hans sista ord spelades in, han mördades med 14 knivhugg, upprepade och besinningslösa knivhugg, säger åklagare Staffan Blyberg i rätten i dag, rapporterar allehanda.se.

Tungt för de anhöriga

Rättegången som nu är inne på sin tredje dag har varit jobbig för de anhöriga berättar målsägandebiträdet Marie Thors. Speciellt när larmsamtalet från offret spelades upp.

–  Att lyssna på hans ord var tungt för de anhöriga. Och tankarna på om. Om han inte hade varit en sån morgonmänniska, om han inte hade träffat på dem, säger hon i rätten.

Handlat i samförstånd

22-åringen var den som utdelade huggen men handlade i samförstånd med 19-åringen, enligt åklagaren.

– Båda har solidariserat sig i den här handlingen. 22-åringen är gärningsmannen, 19-åringen medhjälpare. 19-åringen har överlämnat sin kniv till 22-åringen som utdelat de dödande huggen, säger Staffan Blyberg.

– De har gjort en gemensam sak. Är oväsentligt vem av dem som högg. De har objektivt betett sig som gärningsmän tillsammans.

22-åringen advokat hänvisade till flera fall med flera gärningsmän där det inte gått att bevisa vem som gjort vad och där åtalen därför ogillats.

Bland bevisningen mot männen finns bland annat det inspelade larmsamtalet från 65-åringen som Aftonbladet fått ta del av, och den övervakningsfilm där de båda syns i närheten av mordplatsen strax före och efter mordet.

Livstids fängelse och utvisning

22-åringen har en historia med antisocialt och kriminellt beteende och narkotikamissbruk. 19-åringen är tidigare dömd för rån och brott mot knivlagen. Vid en fällande dom ska båda genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Åklagare Staffan Blyberg yrkar på att båda ska dömas för mord till livstids fängelse – på grund av de många huggen och det långa lidandet för offret – och att 22-åringen ska utvisas.