Får 14 års fängelse för mord - efter fem år

NYHETER

Två bröder besköts på öppen gata i Göteborg för fem år sedan.

Den ena dog och den andra skottskadades.

I dag dömdes en 34-årig man till 14 års fängelse för mord och försök till mord.

De två bröderna i 20-25-års åldern besköts på Komettorget i Bergsjön i Göteborg den 21 mars 2008, mitt på dagen och inför flera skärrade vittnen. Den ena brodern avled hans storebror skadades i armen och ryggen. Skjutningen skedde nära en spårvagnshållsplats och bröderna och 34-åringen hade färdats på samma spårvagn innan de gick av vid Komettorget samtidigt.

”Kände sig hotad och trängd”

– Hans egen uppfattning är att det rört sig om en nödvärnssituation. 34-åringen påstår att han känt sig hotad och trängd. Det är dock inte en beskrivning som jag håller med om, säger åklagare Stina Lundqvist i GP.

Enligt flera vittnen på platsen har 34-åringen inte ha handlat i självförsvar, utan hade avsikten att döda bröderna. Enligt åtalet visade 34-åringen särskild hänsynslöshet.

De beskjutna bröderna var sedan tidigare kända av polisen och enligt åklagaren handlar skjutningen troligen om en gänguppgörelse. 34-åringen och bröderna känner varandra genom uppväxten.

Hittades i Grekland efter två år

Direkt efter dådet försvann 34-åringen utomlands och greps två år senare i Grekland, då han dömdes till sex års fängelse för narkotikabrott. Mannen utlämnades till Sverige efter att ha avtjänat delar av sitt narkotikastraff i Grekland.

Mannen döms nu till 14 års fängelse för mord på den ena brodern och försök till mord på den andra brodern. Han ska även betala skadestånd på 300 000 till den mördade mannens familj samt 181 000 kronor till brodern som skottskadades. 34-åringen blir kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.