Mystisk läcka fick sportbil att krascha

1 av 2 | Foto: PETER SKAUGVOLD
NYHETER

Sportbilen fick sladd, kraschade och stod snart i lågor.

Till slut kunde man konstatera ett läckage – av saltlake.

Hur den hamnat på vägen är ett mysterium.

Klockan halv två i går fick polisen larm om halka på Havsbadsvägen utanför Piteå. Enligt tipset kunde det röra sig om blödande asfalt, ett sommarfenomen som kan skapa hala fläckar på vägbanan.

Polisen gick ut med en varning - men olyckan var snart framme.

Sladdade vid omkörning

Bara en halvtimme efter att polisen fått tipset kraschade en sportbil av modellen Dodge Viper efter att ha fått sladd i en omkörning på sträckan. Bilen landade i diket och stod snart i lågor. När räddningstjänsten kom till platsen var föraren medvetslös. Föraren och passageraren fördes till sjukhus.

– Man kan inte utesluta att det handlar om blödande asfalt. Jag ringde en kollega som varit på plats och det sitter skyltar uppe med varningar nu i alla fall, sa vakthavande befäl Petter Wikström vid Norrbottenspolisen.

Mystiskt läckage

Men det visade sig handla om någonting helt annat: Det var saltlake som låg på vägen.

– Jag har en uppgift om att det ska ha funnits på vägbanan. Det är troligtvis något som har sprungit läck helt enkelt, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

Hur saltlaken egentligen hamnade på vägen utanför Piteå är oklart. Men enligt Trafikverket ska problemet vara åtgärdat och någon blödande asfalt ska det inte vara tal om.

FAKTA

Blödande asfalt

Blödande asfalt är ett sommarfenomen som uppstår vid längre perioder av värme. Det så kallade bindemedlet som håller ihop asfalten kan då stiga upp och lägga sig ovanpå vägbanan – vilket kan resultera i hala fläckar på marken. Enligt Trafikverket var blödande asfalt ett vanligare problem förr då asfaltsblandningen ofta innehöll för mycket tjära.

Källa: Trafikverket