Det krävs för att få 36-åringen fälld

Den anhållne 36-åringen vid tidigare häktningsförhandling i fallet.
NYHETER

36-åringen är häktad misstänkt för mordet på småbarnsmamman i Trollhättan, men är fortfarande försvunnen.

För att få någon fälld krävs att kroppen hittas – eller att man hittat en stor mängd teknisk bevisning.

– Det är inte helt omöjligt utan en kropp, men mycket svårare, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Sedan i onsdags har den 36-årige mannen som tidigare satt anhållen misstänkt för människorov varit häktad i sin frånvaro. Rubriceringen är nu mord, då åklagaren uteslutit att småbarnsmamman inte längre är i livet.

Han förnekar brott och har i intervjuer med Aftonbladet berättat att han inte haft något med försvinnandet att göra.

Går att döma utan kropp

Trots stora sökinsatser av både polis och Missing People har någon kropp inte hittats.

Det gör åklagarnas arbete mycket svårare, enligt kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki.

– Det har hänt tidigare att man dömt folk för mord utan att ha hittat kroppen, så rent formellt går det att göra, säger professorn och fortsätter:
– Men det går inte att döma någon för mord om man inte här hundra procent säker på att personen är död. Det kan man fastställa med en mängd saker även utan kropp.

Nu tror han att polis och åklagare sätter rejäl press på de två män som är häktade misstänkta för skyddande av brottsling.

Med fullständiga restriktioner sitter man i varsin cell 23 timmar om dagen. De får inte träffa någon utom förhörsledare och advokat och får inte se på tv eller läsa tidningar, uppger kriminologprofessorn.

– En normalt funtad människa kan inte föreställa sig hur fruktansvärt och vilken enorm press det innebär. Det är inte många som klarar det särskilt länge.

”Någon ljuger”

Åklagare Eva Johnsson har uppgett att de båda männen – 31 respektive 35 år gamla – har lämnat uppgifter som går isär med varandra.

– Att någon ljuger eller att bägge ljuger är ju det mest rimliga. Sen är det förstås inte ett brott att ljuga. Jag gissar att antagandet man gör är att de vet saker och vill att de ska vittna mot sin kompis.

Den nu häktade 36-åringen hade under torsdagskvällen ännu inte inställt sig hos polisen, men uppgav för Aftonbladet att han var på semester och skyndsamt skulle ta sig hem.

– Jag tycker ju att om man har en misstänkt, även om han inte är häktad, att man borde hålla ett öga på honom. Det är lite så att man undrar hur det gått till, säger Sarnecki.

FAKTA

Nycklarna för en fällande dom

Hitta kroppen

Om man hittar kroppen är chansen stor att man kan fastställa en dödsorsak. ”Man kan ju anta att det finns en förövare som gömt kroppen på ett så här skickligt sätt har anledning att vilja att den inte hittas och slutsatsen är då att det finns bevisning på den som kan binda mördaren till brottet”, säger Jerzy Sarnecki.
Få ett erkännande

36-åringen som är häktad i sin frånvaro har flera gånger för Aftonbladet sagt att han inte haft något med försvinnandet att göra. Att få någon av de andra två häktade männen att berätta är en nyckel och därför tror Jerzy Sarnecki att man sätter tung press på dem, bland annat genom hårda restriktioner.

Teknisk bevisning

Även om man inte hittar en kropp kan annan teknisk bevisning leda till en fällande dom. ”Det kan finnas på kläder, i bilen eller i hennes lägenhet. Det finns hundra olika möjligheter att binda en person till ett brott”, säger Sarnecki.

Vittnesmål

Enligt åklagare Eva Johnsson finns vittnen som har hört skrik och dunsar från småbarnsmammans lägenhet. Dessa vittnesmål skulle kunna vara en länk i en indiciekedja som kan binda någon till mord även om man inte hittar någon kropp. ”Kroppen är viktig, men inte helt nödvändig”, säger Sarnecki.