Rimdal hade förfalskade polisbrickor

Maskeradligans ledare och hans nya kumpaner får snart sin dom

1 av 10 | Foto: Polisen
Förutom att förfalska legitimationer och kontokort misstänks Rimdal även ha förfalskat de polisbrickor som hittades av utredarna.
NYHETER

Mats Rimdal, 56, greps med pistol och falsk polisbricka – i en bil med blåljus.

I förfalskarverkstaden till­verkades bankkort, körkort och p-tillstånd från Rikskriminalen.

Snart faller domen mot den tidigare ledaren för Maskerad­ligan och hans nya kumpaner.

Foto: P-O Sännås
Mats Rimdal.

Mats Rimdal, som numera heter Eriksson, var misstänkt för narkotikabrott och hade polisens spanare på sig.

När den tidigare ledaren för Maskeradligan i februari påbörjade resan från Stockholm till Helsingborg kunde de se ett välbekant mönster. Av och till slog han på blåljuset som han installerat för att imi­tera en civil polisbil. Ibland för att få andra bilar att flytta på sig. Men ibland tycktes han bara vilja skrämma andra bilister.

Sköt varningsskott

Spanarna ville avvakta tills Rimdal lämnat sin bil för att undvika en biljakt. Men när han anlänt till Helsingborg fick polisen via avlyssning veta att Rimdal förstått att polisen kunde ha ingripit mot hans kumpaner - och beslut­ade att han skulle gripas snarast.

Men först när tre polisbilar kört in i Rimdals bil tog det stopp. En polis sköt varningsskott och uppmanade Rimdal att visa fram händerna, vilket han gjorde.

I bilen - en grå Saab 9-5 med tre antenner, inregisterad på ägaren ”Rikskrim Association” - hade han en 9 mm pistol med laser­sikte och en falsk polislegitimation.

Vid husrannsakningar hittades polisutrustning som handfängsel och batong. Man fann också en kpist, ett kulgevär med kikarsikte, ett hagelgevär och mängder av ammunition.

Rimdal nekar

Utredarna hittade även utrustning för att göra kvalificerade förfalskningar av handlingar, som i flera fall var helt färdigställda: Polislegitimationer, polisbrickor, körkort, kreditkort, yrkesbevis, studentkort och parkerings­tillstånd från Rikskriminalen.

Nästa fredag faller domen mot Rimdal och tre av sex med­åtalade.

Han har nekat till i stort sett allt och i förhören återkommer två svar:

– Ingen aning.

– Ingen kommentar.

Kan fällas för knark, förfalskning & vapen

Här är punkterna Mats Rimdal och hans kumpaner kan dömas för:

Grovt narkotikabrott. 8,7 kilo amfetamin ska ha överlåtits till Rimdal och en kumpan.

Föregivande av allmän ställning, grovt brott. Ska ha kört bil med blåljus vid sju olika tillfällen.

Grov urkundsförfalskning och förberedelse till grov urkundsförfalskning.

Grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Innehav av 4,5 kilo cannabis och 358 gram amfetamin och ytterligare 94 gram amfetamin i ett förråd.

Grovt vapenbrott och vapenbrott. Innehav av kpist modell 45B, kulgevär Sako kaliber .308 Win, hagelgevär Browning kaliber 12/70, halvautomatisk pistol, 3 198 skarpa patroner, ljuddämpare för pistol.