Kaos efter översvämningarna

1 av 8
Personalen försöker stoppa vattnet från att komma in på Ryhovs sjukhus
NYHETER

Trafiken på E4:an är igång igen.

Nu pustar Jönköping ut efter regnkaoset under fredagen.

– Just nu är det fint väder, men det är risk för mer regn i helgen, säger Kurt Lindberg, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen i Jönköping.

Under fredagsmorgonen har enorma skyfall orsakat kaos i Jönköping.

Trafiken på E4:an stängdes av på grund av översvämningar med kilometerlånga köer som följd.

Även tågtrafiken påverkades.

– Vattnet strömmade genom Jönköping och hamnade till slut på E4:an, som ligger längst ner i staden. Vägen förvandlades till en bassäng och kakades igen med 5-6 kilometer långa köer. Men nu ska E4:an vara öppen igen och trafiken kommer igång allt eftersom, säger Kurt Lindberg.

Ingen skadad

Regnet ska ha orsakat stora materiella skador, men ingen ska ha skadats.

– Vi har haft en trafikolycka på grund av vattenplaning och vi har fått ställa in operationer, men vi har inga inrapporterade personskador. Det är fantastiskt, säger Kurt Lindberg.

Enligt länsstyrelsen ska alla stora och akuta problem vara åtgärdade.

Nu återstår endast tidskrävande efterarbete.

– Bland annat måste vi sanera Ryhovs sjukhus som översvämmades med förorenat vatten, säger Kurt Lindberg.

Fortsatt risk för regn

Prognosen för helgen visar fortsatt risk för regn.

– Men inte i nivå med dagens skyfall. På lördag kanske de blir 10 millimeter och det ska inte vara någon fara, säger Kurt Lindberg.

På söndag är det mer osäkert.

–Det har ju varit ett väder här i Jönköping som mer påminner om sydligare trakter – varmt och tryckande. Vi har inte varit med om något liknande skyfall, men det är kanske något man får vänja sig vid, säger Kurt Lindberg.

60 millimeter regn

På räddningstjänstens presskonferens under eftermiddagen meddelade ansvariga att de inte har haft beredskap för den här sortens kraftiga skurar med närmare 60 millimeter regn i timmen. 

– Räknar man om dessa siffror, som vi ska verifiera till helgen, så tyder det på att det är större än ett hundraårsregn. Det innebär ett regn som statistiskt sett inträffar vart 100:e år. Det är ett gigantiskt regn på över 170 liter per sekund och hektar. De ledningssystem vi har är dimensionerat efter ett tioårsregn. Det är dagens krav. I framtiden måste vi ha någon kontroll på det här, säger Jan-Eric Bengtsson på presskonferensen.

60 personer dränerar

Under dagen har de arbetat med att pumpa bort vatten från vägar. Skyfallet inträffade i morse och räddningstjänsten blev nerringd av privatpersoner och butiksägare som drabbats av översvämning. Över 60 personer har arbetat med att dränera vägarna. Först vid 11-tiden i förmiddags fick de kontroll över situationen.

Runt köpcentret A6 i Jönköping ska det vara mycket vatten på vägbanan i båda riktningar.

– Det var fyllt till brädden, säger Kristina Liljeblad, som åkte förbi en av översvämningsplatserna i södergående riktning.

Fler orter drabbade

Ett av varuhusen på A6 är Ikea, som har stängt efter översvämningar på nedre plan. Även Coop-fastigheten är "fylld med vatten", enligt Jan-Eric Bengtsson på Jönköpings kommun.

Samtidigt kommer översvämningsrapporter från andra orter. I Mjölby har många villor drabbats, och skogsbränder har brutit ut i Malexandertrakten, uppger corren.se.

I Linköping har en ladugård brunnit ner efter ett blixtnedslag, uppger Östergötlandspolisen för Aftonbladet. Strax före lunch kämpade räddningstjänsten fortfarande med två skogsbränder i Östergötland.

Sjukhuset igång igen

Flera byggnader och butiker har drabbats av vattenmassor som trängt in.

– Det är både A6 köpcentrum, sjukhuset och andra byggnader runt omkring som drabbats, säger Henrik Dovrén.

Räddningstjänsten är ute och pumpar vatten och för att leda ur vattnet i de drabbade butikerna.

– Vi har ett flertal händelser som vi är ute och arbetar på samtidigt, säger Henrik Dovrén till Aftonbladet.

Två operationssalar på länssjukhuset Ryhov är översvämmade och planerade operationer har ställts in, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. Olycksfall och alla fall som kräver ambulans körs till sjukhusen i Eksjö och Värnamo i stället.

Sjukhusets el riskerar att bli utslagen på grund av vattenmassorna, skriver Jönköpingsposten. Men enligt uppgifter till Aftonbladet fungerar strömförsörjningen på sjukhuset.

Strax före 14-tiden meddelar sjukhusets pressavdelning att Ryhov är i normalläge igen.

– I själva sjukhusbyggnaden bedrivs vård som vanligt. Det vi har problem med just nu är byggnader runt omkring sjukhusbyggnaden. Där har vi it-störningar och elbortfall på grund av vatten i ett ställverk. Vi har också en vattenfylld källare, säger Daniel Lilja, beredskapschef landstinget i Jönköpings län till Aftonbladet.

Han meddelar även att patienterna inte påverkas av detta.

Torrt i markerna

Det är lokala åskväder som har passerat över Jönköping under natten och som har gett stora mängder vatten. 

– Det är inga extrema mängder, men det är stora mängder, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Enligt SMHI har det fallit mellan 25-50 milimeter vatten i delar av Götaland. Och flera orter i Götaland har drabbats av skyfallen.

– Det är så med värmeåskväder, de är lokala och det kan komma rikliga mängder i samband med det, säger Lisa Frost.

Anledningen till att vattnet samlats omkring på vägarna är för att det är torrt i markerna och att jorden inte kunnat ta till sig vattenmängderna, tror Lisa Frost.

”Inget varmvatten”

Regnovädret har även ställt till problem på fjärrvärmeverket i Torsvik. All fjärrvärme och fjärrkyla slogs ut. Det komplicerar situationen på länssjukhuset Ryhov ytterligare.

– Vi kommer ha problem med varmvattnet. Alla akut sjuka dirigeras vidare till andra sjukhus, säger Lisbeth Lejon på presstjänsten i landstinget.

Sjukhusen i Jönköping, Eksjö och Värnamo är försatta i stabsläge. Ledningen är samlad och följer utvecklingen.

Vid 11-tiden uppgav Jönköping Energi att fjärrvärmeförsörjningen åter var igång. Mellan 25 000 och 30 000 hushåll påverkades av störningen. Fjärrkylan och delar av stadsnätet låg då fortfarande nere.

Texten uppdateras