Fåren störde nattsömnen i 20 år

Foto: COLOURBOX
Bäää... Bäää....
NYHETER

Varje sommar i 20 år har får stått utanför familjen Eliassons hus i Sandars dalar i Uddevalla och bräkt och låtit.

Varje år har familjen ringt till kommunen och klagat och nu äntligen fått rätt – fåren ska flyttas.

– Tänk dig att inte få själv att inte få en blund i ögonen på två månader varje år, säger Anders Eliasson till Bohusläningen.

160 får har stått utanför familjen Eliassons hus mellan juli och augusti varje år, skriver Bohusläningen. Där har de stått och bräkt och ropat på uppmärksamhet hela nätterna igenom.

– Det har ekat bää, bää så vi varit nära att bli galna. Tänk dig själv att inte få en blund i ögonen under två månader varje år. På 20 år blir det över tre år utan sömn – trots att vi varje år klagat till kommunen. Ingen har hjälpt oss, säger Eva-Lena och Anders Eliasson, till tidningen.

Strax under sovrummet har ett fårstängsel stått där en privat fårägares djur fått gå och beta för att hålla markerna öppna. Familjen har ringt och klagat till kommunen varje sommar i 20 år, utan resultat.

Fanns inget tillstånd

– De har nog betraktat oss som suspekta på kommunen, när vi ringt gång på gång år efter år och klagat, säger makarna, till Bohusläningen.

Nu har kommunens miljöinspektion upptäckt att fårhållningen på stadsplanerad mark endast får äga rum med miljö- och stadsbyggnadsnämndens tillstånd.

– Jag upptäckte att någon satt upp stängsel in på stadsplaneområde, alltså utanför naturvårdsområdet Sanders dalar där fåren betar, berättar miljöskyddsinspektör Bosse Isgren, till Bohusläningen.

Men det har aldrig funnits något tillstånd och nu ska stängslet flyttas 70 meter bort från familjen Eliassons sovrumsfönster.

Enligt kommunen kommer stängslet flyttas så snart som möjligt.

ARTIKELN HANDLAR OM