Hundar nytt vapen mot vägglöss

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Tina Krulle Ringfors med sin hund, labradoren Vilja, 1,5 år.
NYHETER

Hundar kan vara ett nytt vapen i kampen mot vägglöss.

I Norrköping har två hundar lärt sig att spåra de ovälkomna krypen.

– De känner lukten av lössen och markerar när de hittat dem, säger hundtränaren Tina Krulle Ringfoss.

Den 1,5-åriga labradoren Vilja och 2-åriga kompisen entlebucher sennenhunden Isone har tränat på att sniffa löss i ett drygt halvår.

Det började med att Viljas matte, hundtränaren Tina Krulle Ringfoss som driver Norrköpings hundcenter, fick en förfrågan från en saneringsfirma. Kan man använda hundar för att spåra vägglöss?

Det kan man. Vilja och Isone har lärt sig att spåra utplacerade burkar med löss i privata hem och på vandrarhem och hotell.

– Vi skickar in hunden i rummet och då söker den självständigt. Vi går igenom alla ställen där lössen kan finnas, till exempel under lister, i sängar, stoppade möbler och nattduksbord, säger Tina Krulle Ringfoss.

– När hunden har hittat löss så markerar den genom att lägga sig ner.

Ska träna i skarpt läge

Tina har jobbat länge med sökhundar, både med räddningssök och narkotikasök, så steget till att börja leta löss var inte jättelångt. Än så länge har hon tillsammans med sin kompanjon lyckats lära Vilja och Isone att lokalisera lukten av löss i burkar.

I slutet av sommaren hoppas Tina att hundarna ska kunna söka i skarpt läge i nedlusade miljöer som ska saneras.

– Saneringsfirman vill att vi ska vara klara så snabbt som möjligt, men vi vill träna liter mer så att hundarna kan köra flera rum utan att tröttna.

”Är lite tveksamma”

Anticimex tror att hundar kan vara ett bra vapen i kampen mot vägglöss.

– Det har börjat användas världen över. Hundar har ju ett exceptionellt gott luktsinne, det är helt unika på det, säger Håkan Kjellberg, pressansvarig vid Anticimex, och berättar att man håller ett öga på fenomenet både nationellt och internationellt.

Men innan Anticimex skaffar lushundar gäller det att de först lär sig att göra skillnad på löss och löss.

– Vi är lite tveksamma till att det inte riktigt finns någon standard för hur man utbildar hundarna i det här. Det är en sak att leta efter vägglöss, men vi vill bara hitta levande vägglöss och kunna identifiera ägg, säger Håkan Kjellberg.

Gör det för belöningen

Tina Krulle Ringfoss garanterar att hennes hundar kan känna skillnad på levande och döda vägglöss.

– Ja det kan de, det är med levande löss vi tränar. Vi är inte intresserade av döda löss.

Tycker inte hundarna att lössen är äckliga?

– Nej, de letar ju egentligen inte efter lössen, de vill bara ha sin belöning. Vi har lärt dem att om de hittar lössen får de sina leksaker, som är det bästa de vet.