100 000 kronor försvann – efter ett meddelande

Foto: ROGER LUNDSTEN
Fredrik Walldals pensionsbesparingar försvann efter hans sms
NYHETER

Ett sms. Det var allt som krävdes för att över 100 000 kronor av Fredrik Walldals pensionsbesparingar skulle försvinna. Två veckor efter att han kontaktat sin förvaltare hade hans pengar hamnat i en ny fond hos ett annat bolag – utan hans medgivande.

Egentligen skulle pengarna hamna i en aktiefond. Fredrik Walldal tog själv kontakt med sin dåvarande pensionsförvaltare Positiv Pension för att flytta drygt 100 000 kronor till en fond med fokus på aktier på den internationella marknaden.

– De bad mig att skicka min PPM-kod i ett sms så att de kunde sätta in pengarna på den namngivna fonden, säger Fredrik Walldal.

Sen hände ingenting.

Efter två veckor tog Fredrik kontakt med förvaltaren för att fråga hur det egentligen gick med placeringen av hans pensionspengar.

– Då säger personen att alla kunder har överlåtits till Strategi Placering. Det har skett utan mitt medgivande.

Aggressiv telefonförsäljning

Fredrik Walldal får veta att sms:et han skickade har resulterat i att pensionspengarna nu hamnat i en räntefond – hos ett annat bolag vid namn Optimus fonder. Han försöker reda ut vad som egentligen hänt och ber om att få bli kontaktad av någon på Strategi Placering.

– Jag vill veta varför mina pengar hade hamnat någon annanstans. Men det enda den här personen gjorde var att försöka sälja på mig en fond där jag faktiskt redan har mina pengar. Jag upplevde det som väldigt aggressiv telefonförsäljning, säger han.

Strategi Placering ligger enligt Fredrik Walldal fortfarande på och honom per telefon och de ska ringa tillbaka nästa vecka. Men förtroendet för företaget är förbrukat.

–  Det är inte den ekonomiska kränkningen som är det viktiga här. Jag har ju ändå lite koll. Men jag kan tänka mig att det är mängder av kunder som inte har en aning om att deras pensionspengar har förflyttats.

Kan utredas av ekobrottsmyndigheten

Fredrik Walldal är inte ensam om att vara drabbad. Enligt en polisanmälan gällande bland annat bedrägeri ska 2,1 miljarder ha förflyttats av Strategi Placering mellan olika fonder. Hela 19 000 pensionssparare kan vara drabbade och transaktionerna har polisanmälts av företaget Scientia som påverkats av hur pensionspengarna flyttats runt.

– Det inträffade drabbar oss, men de stora förlorarna är allmänheten och vanliga pensionssparare, säger Erik Lidén, vd på Scientia till TT.

Anmälan har överlämnats till Ekobrottsmyndigheten som inte vill kommentera ärendet.

Anmälda till Konsumentverket

Men det är inte bara flytten av pensionspengar som utreds. Hos Konsumentverket finns tolv anmälningar mot Strategi Placering. Flera av dem rör företagets aggressiva telefonförsäljning.

" Jag ställer mig YTTERST tveksam till deras metoder efter detta och ställer mig frågande vad som krävs för att få tillstånd att förvalta pensionspengar" skriver en anmälare.

Konsumentverket utreder just nu två ärenden mot Strategi Placering. Verket skriver att de ser mycket allvarligt på anmälningarna och att de planerar att vidta rättsliga åtgärder mot flera PPM-förvaltare som anmälts.

Även Finansinspektionen bekräftar för Aftonbladet att man tittar närmare på Strategi Placering.

– Vi känner till det här och rekommenderar personer som är drabbade att höra av sig till Konsumentverket, säger biträdande kommunikationschef Lars Malmström.

”Tappat kontrollen över besparingarna”

För Fredrik Walldal har flytten av besparingarna inte betytt någon ekonomisk förlust. Inte ännu. Men enligt honom är det inte pengarna det handlar om.

– Det som gör det obehagligt är att det gick så lätt. Pengarna kan ju hamna i en Kalla Anka-fond utan att jag vet om det. Jag känner att jag tappat kontrollen över mina besparingar.

Bemöter kritiken

Strategi Placering har inte velat kommentera uppgifterna per telefon. I stället har de publicerat ett längre pressmeddelande där de bemöter kritiken. De menar bland annat att det är förbjudet att rekommendera den aktiefond där Fredrik Walldal velat placera sina pensionspengar. I ett mail till TT skriver bolagets vd Theodora Georgo att företaget kontaktat dem som tidigare varit kunder hos Positiv Pension för att informera om kundavtalen under sommaren.

FAKTA

Se upp för rådgivarna

Pensionsmyndigheten, som administrerar premiepensionssystemet, avråder pensionssparare från att köpa den typ av rådgivnings- och placeringstjänster som Strategi Placering och liknande företag erbjuder.

– De levererar inget mervärde och kostar mycket pengar, generellt sett, säger Anna Ryberg på myndighetens presstjänst.

Hon råder kunder till Strategi Placering som känner sig felaktigt behandlade att i första hand vända sig till Konsumentverket.

Källa: TT