USA:s spionskepp blir nordkoreansk trofé

1 av 3 | Foto: AP
Nordkoreanska soldater promenerar intill USS Pueblo.
NYHETER

Fartyget är en av Nordkoreas största triumfer över USA.

Men det amerikanska skeppet har varit försvunnen i ett år.

Nu dyker troligtvis USS Pueblo upp i Pyongyang som en symbol för självständigheten.

En matros fick sätta livet till och 82 personer tillfångatogs en januaridag 1968 när Nordkorea lyckades borda amerikanska spionfartyget USS Pueblo. Skeppet eskorterades till Nordkorea där det legat som en symbol för den törn den kommunistiska regimen tillfogade den amerikanska flottan.

Spionfartyget är den enda amerikanska marina farkost som hållits av främmande makt. Fram till i fjol. I samband med att Kim Jon-un efterträdde sin far som ledare för folkrepubliken Nordkorea försvann nämligen USS Pueblo under mystiska omständigheter.

Firar 60 år som självständig stat

Nu verkar krigstrofén ha flutit upp till ytan igen. Enligt AP tyder mycket på att den gamla spionkryssaren kommer att vara huvudattraktionen då Nordkorea firar 60 år som självständig stat. Fartyget kommer troligen att visas på militärmuséet i huvudstaden Pyongyang under lördagen för att påminna om den historiska vapenvilan mellan Nord- och Sydkorea år 1953. Enligt AP har USS Pueblo återställts till originalskick inför festligheterna.

Smärtsamt minne

USA har hela tiden menat att USS Pueblo befann sig på internationellt vatten när fienden slog till. Nordkorea hävdar motsatsen. Oavsett om den territoriella gränsen korsats eller ej insåg manskapet ombord på spionfartyget att det var kört. Enligt Washington Post försökte besättningen förstöra de känsliga uppgifter som fanns ombord men utrustningen svek dem. Makuleringsmaskinen slutade fungera och alla försök att bränna dokumenten fick avbrytas på grund av rökutveckling ombord. Besättningen tillfångatogs och flera torterades i längre perioder innan de utlämnades till USA efter elva månader i fångenskap. Flera av de besättningsmedlemmar som tillfångatogs av Nordkorea har i flera år arbetat aktivt för att fartyget ska återbördas till amerikanska flottan.

USS Pueblo är officiellt fortfarande i tjänst. Det är därmed det näst äldsta fartyget efter USS Constitution som varit aktivt sedan 1797, enligt AP.