Många döda i nya sammandrabbningar

Tusentals personer skadade

1 av 8
NYHETER

Minst 120 personer har mist livet i Egypten och runt om i landet har uppemot 4 500 personer skadats i nya sammandrabbningar, rapporterar Al Jazeera.

– De skjuter för att döda, säger muslimska brödraskapets talesman Gehad El-Haddad, enligt Reuters.

Runtom i Egypten har anhängare och motståndare till den avsatte presidenten Muhammad Mursi samlats till nya protestmarscher.

Al Jazeera rapporterar att minst 120 personer har dött och runt 4 500 personer har skadats under nattens sammandrabbningar. 75 av de döda ska vara Mursianhängare.

Behov av läkarutrustning

Omar Amer, läkare vid ett fältsjukhus i anslutning till Rabaa al-Adawyia-moskén i Nasr city, uppger att 10 har dödats och 500 har skadats nära den okände soldatens grav en kilometer från moskén, i nordöstra Kairo.

Muslimska brödraskapet uppgav tidigt att 31 av deras anhängare dött – bara i huvudstaden. Men den siffran har alltså stigit.

– De skjuter inte för att såra, de skjuter för att döda, säger brödraskapets talesman Gehad El-Haddad, enligt Reuters.

Enligt El-Haddad har många demonstranter träffats i huvudet och i bröstet.

Omar Amer säger till al-Jazira att fältsjukhuset är i stort behov av läkare, mediciner och medicinsk utrustning, uppger TT.

I Kairo, Damietta i Nildeltat och i Alexandria rapporterades sammandrabbningar. Hundratals människor uppskattas ha skadats. I Alexandria ska minst sju personer ha dödats, en av dem en 14-årig pojke.

Ett djupt splittrat Egypten förberedde sig under fredagen för våldsamma demonstrationer då tiotusentals anhängare och motståndare till presidenten samlats runt om i landet.

Hotar skjuta demonstranter

Militärhelikoptrar har hovrat över demonstranterna i huvudstaden Kairo under dagen och inför demonstrationerna hade armén med en skarp varning hotat att skjuta alla som använde våld i konfrontationen, uppger TT.

Enligt landets hälsodepartement har en handfull människor skadats av bland annat skott från hagelgevär i Shubra-området i Kairo, enligt Sky News.

Ger ett ultimatum

Bägge sidor använde skarp retorik inför fredagens demonstrationer.

Muslimska brödraskapet anklagar armén för att driva landet mot inbördeskrig och militären har gett Brödraskapet ett ultimatum: Att senast på lördag ansluta sig till militärens färdplan.

Egyptens statsåklagare begärde på fredagen Mursi häktad i två veckor i de första formella anklagelserna sedan han fördes bort av militären i början av juli. Ex-presidenten anklagas för att ha hjälpt palestinska Hamas, som styr Gazaremsan, att genomföra "anti-statliga attacker", rapporterar TT.

ARTIKELN HANDLAR OM