Här avslöjas bostadsbluffen

Bedragerska försöker lura Aftonbladets reporter på 15 000 kr: Jag är som jag är

NYHETER

Här försöker bedragerskan blåsa Aftonbladets reporter på 15 000 kronor – men går rakt i fällan.

Kvinnan har lurat flera ­personer på förskottshyra för en lägenhet de aldrig fick.

Tanya Färg, 28, satsade ­sina sparpengar och skrev på kontraktet.

– Jag är helt förkrossad. Nu har jag ingenstans att bo, ­säger hon.

Kvinnan i vitt har erbjudit flera personer att hyra en lägenhet och sedan lurat dem på pengar. Aftonbladets reporter och hennes vän träffar kvinnan och blir också erbjudna att hyra lägenheten mot en förskottsbetalning på 15 000. Vid en telefonintervju senare erkänner kvinnan att hon är skyldig tre personer pengar.

Klockan är 12.56 på eftermiddagen när kvinnan som vill hyra ut lägenheten möter oss utanför tunnelbanan. Vi hälsar snabbt och går sedan i riktning mot adressen. Lägenheten som vi ska få titta på är en trea, med bra läge i centrala Stockholm. Framme vid lägenheten ber jag att få låna toa­letten. En manöver för att kontrollera att den dolda kameran fungerar som den ska.

Betalade 7 500 i förskott

Aftonbladet har fått tips om att en kvinna ska ha lurat ­flera bostadssökande att betala ­deposition för en lägenhet de sedan inte fått. 28-åriga Tanya Färg trodde att hennes ­bostadsproblem hade löst sig när hon blev erbjuden trean. Hon gjorde en informationssökning på uthyraren och ­vågade sedan ge henne 7 500 kronor i förskott. Av en slump fick Tanya sedan höra att två bekanta också har erbjudits samma lägenhet. Då förstod hon att hon har blivit lurad.

Nu är vi på plats för att se om kvinnan även vill hyra ut lägenheten till oss. Vi får en rundvandring och sätter oss sedan i köket. Efter att ha ­tittat på kontraktet tackar vi ja. Kvinnan förklarar att lägen­heten är vår om hon får 15 000 kronor. Då röjer vi vår identitet. Hon reagerar med tystnad och vill inte svara på frågor.

Ska polisanmäla

För Tanya Färg är lägenhetsbluffen förödande. De 7 500 kronorna har hon kämpat för att få ihop. Nu står hon utan både pengar och ­bostad. Och den sista augusti måste hon flytta ut från sin lägenhet.

– Det som är så obehagligt är att jag upplevde henne som trovärdig. Det tog lång tid innan hon började prata om pengar. Jag har hört att ­bedragare är snabba att ta ­betalt. Det blir svårt att lita på folk efter det här.

Tanya har bestämt sig för att polisanmäla kvinnan.

– Samtidigt som jag är arg på henne är jag ännu mer arg på bostadspolitiken. Utförsäljning och omvandling till bostadsrätter har tvingat fram situationen.

Enligt Maria Jänkälä, på Stockholmspolisens bedrägerirotel, har flera personer anmält kvinnan för lägenhetsbedrägeri. Dessutom har styrelsen för bostadsrättsföreningen i området fått mejl från fyra personer som fattat misstankar mot henne.

– Jag tror att det är toppen på ett isberg. Det är nog bara ett fåtal som hör av sig till oss, säger Leif Sjölund, ledamot i styrelsen.

Har dömts förut

Och kvinnan har blåst folk tidigare. 2011 dömdes hon till villkorlig dom och skadestånd för bedrägeri. Då hade hon annonserat ut en Iphone på köp- och säljsajten ­Tradera. En man betalade över 5 000 kronor, men någon telefon såg han aldrig röken av.

I en telefonintervju efter vårt besök erkänner kvinnan bedrägeri.

– Jag är skyldig tre personer pengar. De ska få tillbaka dem i veckan.

Varför gör du så här?

– Jag har en lång historia att berätta om varför det har ­blivit så här. Och varför jag är som jag är. Det grundar sig mest i psykiatrin.

Berätta, varför har det blivit så?

– Det vill jag inte göra just nu. Jag måste skydda mina barn och syskon som kan ta skada av det här.