De firar – med hot om smutsiga bomber

Arméchefens tal: "Satsa på ekonomi och levnadsstandard"

1 av 16
NYHETER

Nordkorea firade – med att visa smutsiga bomber.

Landet är ett av världens mest militariserade.

Men arméchefen talade om bygga upp ekonomin och förbättra levnadsstandarden.

Det var 60 år sedan de vann. Kriget mot Sydkorea, USA och kapitalismen.

Idag firar Nordkoreas unga ledare Kim Jong-un och Kinas vicepresident Li Yuanchao "Segerns dag" – trots att kriget slutade med vapenvila och fortsatt delning av landet som Nordkorea försökte ena genom invasionen av syd.

Kim Jong-un klappade, Li Yuanchao log och de vinkade åt paraden nedanför balkongen med utsikt över torget döpt efter Kims farfar, Kim Il-sung.

Ovanför huvudstaden Pyongyang mullrade jetflygplan och nere på torget flöt arméparaden fram.

Hotet: Smutsiga bomber

Men bland de som följde paraden fanns också analytiker och beslutsfattare. Nordkoreas parader brukar användas som uppvisningstillfällen av deras vapenarsenal. En experterna som följde uppvisningen var Shin In-kyun, militär expert på civila organisationen Korea Defense Network. Han pekade ut lastbilar med soldater som något av det mest uppseendeväckande. På flaken kramade soldaterna ryggsäckar med symbolen för varningssymbolen för radioaktivitet på – något som kan tolkas som ett hot om så kallade smutsiga bomber som sprider radioaktivitet i stora områden.

– Nordkorea överdriver och visar upp kärnvapen- och missilhot, säger Shin In kyun till New York times.

Militären: "satsa på välfärd"

Kim Jong-un höll inga tal under 60-årsjubileet. Men Choe Ryuong-hae, direktör för Nordkoreanska arméns allmänpolitiska avdelning som tidigare hotat med kärnvapenangrepp mot landets fiender talade och efterlyste militärt stöd för den "brådskande uppgiften att bygga upp ekonomin och förbättra folkets levnadsstandard".

Syd vill hjälpa

Samtidigt i Sydkorea: President Park Geun-hye talar för sin befolkning och påpekar att de lever i "världens längsta vapenvila" och varnade för att hennes regering aldrig kommer tolerera nordkoreanska provokationer – samtidigt som de vill hjälpa Nordkorea att utvecklas till en modern – kärnvapenfri stat.

– Jag uppmanar Nordkorea att ge upp utvecklingen av kärnvapen och välja vägen mot förändring och framsteg", sa hon och lovade att bjuda tillbaka om nord tog hennes råd:

Brände Kim Jong-un

– Om Nordkorea gör rätt val, kommer vi öka utbyten och samarbete.

Men alla Sydkoreaner är inte lika diplomatiskt inställda. Medan Nordkoreaner marscherade protesterade deras grannar. I demonstrationerna brändes kartongversioner av Nordkoreas tre kända ledare Kim Il-sung, Kim Jong-il och Kim Jong-un.

Nord- och Sydkorea är tekniskt sett fortfarande i krig

Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA har vid flertalet tillfällen rapporterat om att Nordkorea kan skicka missiler så långt som till USA:s fastland. De har dessutom hotat anfalla amerikanska militärbaser i Stilla havet, som på Hawaii och Guam.

USA har tagit hoten på allvar och bland annat förstärkt sitt missilförsvar. George Little, ­talesperson för Pentagon, har sagt till CNN att det är viktigt att behålla lugnet. Enligt honom har Nordkorea använt sig av ­liknande provokativt beteende i decennier.

Eftersom Nord- och Syd­korea aldrig slöt fred på 1950-talet, utan den då­varande konflikten slutade i vapenvila, är de tekniskt sett fortfarande i krig. USA har även militär­baser i Sydkorea och ­Japan.

Nordkoreas alla utspel och missilövningar

Oktober 2012: Nordkorea meddelar att landet har missiler som kan slå mot det amerikanska fastlandet.

December: En nordkoreansk raketuppskjutning sätter en satellit i omloppsbana. FN betraktar det som en kränkning.

Januari 2013: Nordkorea meddelar att landet kommer att genomföra sitt tredje kärnvapentest samt öva på att skjuta upp missiler med längre räckvidd.

Februari: Nordkorea genomför testet.

Mars: FN:s säkerhetsråd godkänner nya diplomatiska sanktioner mot Nordkorea. Landet hotar att attackera USA och Sydkorea.

April: Nordkorea kallar hem alla sina arbetare från det gemensamma industriområdet Kaesong. Samtidigt ställer landet en missil i uppskjutningsläge. Nordkorea uppger att spänningarna kan minska om FN häver sina sanktioner och USA och Sydkorea avbryter sina gemensamma militärövningar. Sydkorea avvisar förslagen.