Datorgeni hittad död

Visste hur man stoppade en pacemaker – på 30 meters avstånd

Foto: ISAAC BREKKEN / AP
Barnaby Jack på en konferens i Las Vegas 2010.
NYHETER

Mannen som kunde stoppa ett hjärta på 30 meters avstånd har dött.

Säkerhetsexperten och hackaren Barnaby Jack avled en vecka innan hans väl bevarade hemlighet avslöjades – hur en pacemaker kan hackas och stängas av.

Hackaren och säkerhetsexperten från Nya Zeeland påträffades död i San Fransisco – en vecka före ett uppmärksammat framträdande i Las Vegas där han planerat att avslöja hur man hackar en pacemaker, enligt Reuters.

– Jag är säker på att det kan få dödliga konsekvenser, sade han tidigare i veckan enligt nyhetsbyrån.

Säkerhetsexperten Jack gjorde sig ett namn genom att genomföra flera spektakulära dataintrång. Han blev känd som en av världens främsta hackare efter att ha fått en bankomat att spotta ut pengar och en insulinpump att sluta fungera.

Enligt polisen i San Francisco dödförklarades Barnaby Jack på fredagsmorgonen. Han ska obduceras men polisen är mycket förtegen med uppgifter kring omständigheterna som lett till att den kände hackarens död, uppger Reuters.

Avgudades i branschen

Barnaby Jack arbetade flera år som säkerhetsexpert och hans färdigheter gjorde honom till en av de mest respekterade inom branschen.

– Han föddes på den här jorden för att visa på säkerhetsbrister som kan utnyttjas på ett sätt som skadar människor, sade den tidigare kollegan Stuart Mclure, känd säkerhetschef hos bland annat Intel McAfee.

Hackade sig till trubbel

Men förmågan att hacka i princip allt satte Barnaby Jack i en del prekära situationer. Ett besök i Abu Dhabi slutade i en fullskalig diplomatisk kris efter att Jack hackat en så kallad guldmaskin, en bankomatliknande automat som växlar pengar till guld. Amerikanska ambassaden fick kallas in för att lösa konflikten.

Barnaby Jack blev 35 år gammal.