Rausing förlorade sin bror till drogerna

1 av 2 | Foto: Bo Lynge/Sveriges Radio
Lisbet Rausing.
NYHETER

Efter 30 års kamp tvingades Lisbet Rausing, en av medlemmarna i Tetra Pak-familjen, att bryta med sin drogberoende bror.

I sitt sommarprogram i Sveriges Radio berättar vetenskapshistorikern också om hur hon redan från början såg ett mörker i sin bror Hans Christian Rausings fru Eva.

– Med hennes död blev Hans Kristian galen, säger Lisbet Rausing.

Sommarprogrammets första minuter börjar med att telefonen ringer. Lisbet Rausing berättar att hon är van vid samtal från polisen eftersom hennes bror är narkoman.

– Kanske du som lyssnar har en missbrukare i familjen. Då vet du, att allt handlar om den sjuke, säger hon i "Sommar i P1".

Men det här samtalet skulle visa sig vara allvarligare än de andra.

Brutit med brodern

Den första delen av Lisbet Rausings sommarprogram handlar om förhållandet till hennes bror,Hans Kristian Rausing, och problemen kring hans missbruk som kulminerade i telefonsamtalet med broderns fru Eva Rausings dödsbud efter en överdos. Hon berättar om ett liv som i över 30 år präglats av en kamp mot droger, och ett syskon som sakta men säkert glidit undan från övriga i familjen. Trots att de kämpat emot.

– Käre bror, du kommer vandra i dödsskuggans dal, säger hon i sitt sommarprogram.

Lisbet Rausing berättar också att hon i flera år grubblat över vad som drev Hans Kristian Rausing till drogerna. Barndomen i Skåne var både trygg och lugn och trots flera besök hos både psykologer och läkare har hon fortfarande inte helt förstått vad det var som drev brodern in i den destruktiva cirkeln som missbruket skapade.

– Kanske tar narkomaner droger för att lindra den ensamhet som drogerna i sin tur främjar, säger hon i programmet.

Sprickan som skapades mellan brodern och familjen blev till slut så stor att den inte gick att reparera. Hon tvingades bryta med honom. Hon säger också att hon redan tidigt såg ett "mörker" i frun Eva Rausing.

– Med hennes död blev Hans Kristian galen, säger Lisbet Rausing.

Vill stärka andra

I dag har hon ingen kontakt med sin bror. Men samtidigt gläds hon åt han nu har fått hjälp i sin hemstad London.

–Jag tänker ofta på hur han har det, men jag kan inte längre hjälpa honom, säger hon.

Hon skickar också några stärkande ord till andra som kämpar med missbruk i nära relationer.

– Du har rätt i din sorg. Och kom ihåg; det är inte ditt fel.

Lyssna på sommarpratet här.