Familj bestals på allt de ägde och lämnades - i Hudiksvall

NYHETER

Den bulgariska familjen övergavs utan mat och vatten i skogen.

Arbetsgivaren ska ha ­stulit allt de ägde.

– De har blivit utnyttjade. Förhoppningsvis kan ­polisen identifiera arbetsgivaren, säger kontakt­personen Georgi Gunchev.

Foto: PER TRANÉ
Animir Georgiev, Petar Iliev, Slavka Georgieva och Stefan Angelov bor just nu på ett hotell i Hudiksvall. De rånades och lämnades av sin arbetsgivare med uppmaningen att leta mat i containrar.

Familjen fick kontakt med en arbetsgivare i hemlandet Bulgarien och slöt ett muntligt avtal. De lovades 20 kronor per kilo bär i utbyte mot att arbetsgivaren stod för ­resa, mat och någon form av boende i Sverige.

”Kontakta inte någon”

De åkte i bil tillsammans med åtta andra bärplockare. Väl framme i Sverige kördes familjen till en skog utanför Hudiksvall. Arbetsgivaren beslagtog enligt familjen ­deras ägodelar och pengar. Han ska ha sagt att de kunde gräva i sopcontainrar utanför matbutiker om de var hungriga. Därefter ska han ha övergivit familjen med en varning: “Ni får inte kontakta någon. Inte er släkt i Bulgarien och absolut inte svenska myndigheter.”

Efter tre dagar i skogen ­utan mat eller vatten tog sig ­familjen in till samhället och tog kontakt med den första personen de träffade. Mannen ordnade något att äta och dricka och ringde social­tjänsten i Hudiksvall. Han kontaktade också Georgi Gunchev i Härnösand som kunde tolka åt familjen.

Får bo på hotell

Socialtjänsten såg till att familjen fick ett hotellrum natten till i går.

– Jag har ringt socialen och polisen sedan klockan sju i går utan framgång tills nu – ett dygn senare. Nu blev det klart att familjen får ­stanna på hotellet till på måndag, men det var bara en liten stund innan de skulle kastas ut på gatan utan pengar eller telefon. Vad som händer på måndag morgon vet vi inte, men familjen ska kontakta Bulgariska ambassaden. De har anmält arbetsgivaren och polisen ska ­utreda ­saken, säger Georgi Gunchev.

Var de övriga åtta bärplockarna befinner sig vet inte familjen.