Berlusconi: ”Jag vill ha fängelsestraff”

Foto: SCANPIX
NYHETER

Den forne italienske premiärministern Silvio Berlusconi är åtalad för skattefusk.

Och redan innan domen fallit har han bestämt sig – han vill åka in i fängelse.

– Samhällstjänst tänker jag inte acceptera, säger han till Libero Quotidiano.

I juni dömdes han till sju års fängelse för sexköp av minderårig.

På tisdag kan nästa dom mot Berlusconi falla.

Efter en sju år lång rättsprocess kring skattefusk väntas Italiens Högsta domstol nå ett avgörande beslut.

Vill i fängelse

Själv är den forne ledaren positiv och han tror att han blir frisläppt. Men om han döms ha han bestämt sig hur han vill göra:

– Men om de inte gör det kommer jag inte att gå i exil. Inte heller kommer jag att acceptera samhällstjänst, som en kriminell som ska omskolas, säger han enligt AP. 

Och han har också bestämt sig för att inte utnyttja den italienska lagen som innebär att äldre personer kan slippa fängelsestraff.

– Jag är nästan 78 år gammal och jag har rätt till husarrest. Men om de finner mig skyldig, om de nu vill ta det ansvaret, kommer jag att åka i fängelse, säger han enligt AP.

Rättegången rör Berlusconis mediaimperium som ska ha försökt smita från skatt. Enligt åklagaren ska bolaget ha fifflat med prissättningen på filmrättigheter. De uteblivna skatteintäkterna ska Berlusconi stoppat i sin egen ficka.

”Stirrar upp i taket”

Själv nekar han och menar att han vid tillfället var helt uppe i sin politiska karriär. 

– Jag är ganska optimistisk, de kan inte fälla mig. Jag var premiärminister, vad skulle jag möjligtvis ha kunnat veta om kontrakten för tv-rättigheter?

Om han döms riskerar Berlusconi ett års fängelse och ett femårigt förbud för den politiska karriären. Hur det än blir så medger han att rättegången påverkat honom:

– Jag har inte sovit på en månad. Jag vaknar upp på nätterna och stirrar i taket, tänker på vad de har gjort mot mig, säger han enligt AP.

Domen kan falla på tisdag, men den kan också komma att skjutas upp till någon gång senare i år.