Rånade värdetransport med machete

NYHETER

De maskerade männen var beväpnade med yxa och manchete när de rånade en värdetransport utanför Danderyds sjukhus. Rånarna lämnade platsen i en svart Volvo de stulit av en bilfirma under en provkörning. Spåren efter dem slutar vid Naturhistoriska muséet.

På en parkeringsplats mellan Stockholms universitet och Naturhistoriska muséet kallnar spåret efter de maskerade männen som rånade en värdetransport under söndagen. Där stod den svarta Volvo som rånarna stulit under en provkörning parkerad och låst. Männen, som lyckades tvinga till sig en värdeväska med hjälp av en machete och en yxa, jagas fortfarande av polisen.

– Vi har ingenting att gå på i nuläget, säger kommunikationscentralens befäl Mikael Pettersson.

Polisen tog emot larmet om ett väpnat rånförsök strax innan elva på söndagen men när en patrull kom till platsen hade rånarna redan lämnat platsen i den stulna bilen. Yxan hittades i närheten av brottsplatsen.

Vittne mötte flyktbilen

Ett vittne kom åkande på sin flakmoppe när hon mötte en svart bil med minst två personer i på vägen utanför Naturhistoriska muséet.

– Den körde i hög fart, mycket mer än 60 kilometer i timmen. De flesta kör försiktigt här men de visade ingen som helst hänsyn, säger hon.

Enligt henne körde fordonet förbi entrén och fortsatte vidare längs vägen mot universitetet.

Strax efter tolv hittades den stulna flyktbilen, en svart Volvo, på en parkering ett par hundra meter från platsen somvittnet pekat ut för Aftonbladet.

Inga spår efter rånarna

Den låsta flyktbilen stod parkerad i anslutning till en buss- och tunnelbanestation. Strax innan klockan tre bärgades den och kördes iväg för vidare teknisk analys. Utöver bilen har polisen dåligt med spår efter de två gärningsmännen. Polisen vet inte heller vad som fanns i värdeväskan men arbetar utifrån hypotesen att den innehöll pengar.

Ärendet är nu överlämnat till polisen i Täby. Stationsbefäl Mikael Pelagalli bekräftar att bevisning säkrats vid brottsplatsen och i flyktbilen.

– Nu inväntar vi den tekniska undersökningen och arbetar vidare med inre spaning, säger han.

FAKTA

Rånet timme för timme

10.56: Polisen får ett larm om ett rånförsök mot en värdetransport vid Danderyds Sjukhus.

11.30: Ett ögonvittne på flakmoppe möter ett fordon som liknar flyktbilen i höjd med entrén till Naturhistoriska muséet.

12.10: Flyktbilen, en svart Volvo, påträffas på en parkering ett par hundra meter från Naturhistoriska.

14.40: Polisens tekniker har lämnat sjukhuset och kört till platsen där flyktbilen står parkerad. Den konstateras låst.

14.53: En bärgningsbil anländer från Solna och kör iväg den svarta Volvon till polisen för ytterligare teknisk analys.