Fredssamtal mellan Israel och Palestina återupptas

1 av 2
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
NYHETER

I dag återupptas fredssamtalen mellan Israel och Palestina – efter att legat nere i nästan tre år.

Under en middag i Washington ska representanter från båda sidor försöka komma närmare en lösning av den infekterade konflikten.

I helgen godkände den israeliska regeringen frisläppandet av 104 palestinska fångar.

En viktig pusselbit för att fredssamtalen – som varit tysta sedan 2010 – nu ska kunna återupptas.

USA:s utrikesminister John Kerry har arbetat hårt det senaste halvåret för att få till samtalen.

Efter att ha talat med den palestinske presidenten Mahmus Abbas och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu står det nu klart att han lyckats, rapporterar TT-AFP.

– Båda ledarna har visat en vilja att ta svåra beslut som har varit avgörande för att ta oss till denna punkt. Vi är tacksamma för deras ledarskap, sa John Kerry i ett officiellt uttalande, enligt New York Times.

Avgörande middagsbjudning 

Dagens samtal kommer att hållas under en middag på utrikesdepartementet i Washington.

Israel representeras av justitieministern Tzipi Livni och Palestina av chefsförhandlaren Saeb Erekrat samt Mohammed Shtayyeh, som är en nära rådgivare till president Abbas.

Beslutet upprör israeler

Frisläppandet av fångarna var nödvändigt för att få till samtalen. Men det var också ett beslut som upprört många israeler, rapporterar New York Times.

– Detta ögonblick är inte enkelt för mig. Det är inte enkelt för ministrarna. Det är särskilt inte enkelt för familjerna, de sörjande familjerna, vars hjärtan jag förstår. Men det finns stunder när svåra beslut måste fattas för landets bästa, och detta är en sådan stund, sa Benjamin Netanyahu efter helgens beslut.