Bildt till attack mot Ryssland på Twitter

Ryska ambassaden: Svårt att kommentera

NYHETER

Motbjudande och omänskligt – det kallar Carl Bildt Rysslands nya anti gay-lag.

På ryska ambassaden i Stockholm ställer man sig frågande till kommentaren.

"Den ryska konstitutionen förbjuder alla former av diskriminering", skriver pressattachén Alexander Pashedko.

Carl Bildt har skärpt tonen på Twitter. I helgen hamnade han i bråk med Egyptens ambassadör i Sverige efter att ha kritiserat statens våldsanvändning.

Nu riktas blicken österut. "Uppvigling till hat mot hbt-personer i Ryssland är på uppgång efter ny lag. Motbjudande. Omänskligt." skriver han och länkar till en artikel om att det ryska parlamentet har godkänt en ny lag som förbjuder homosexuell "propaganda".

Kontroversiell lag

Lagen i fråga innebär att den som sprider information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till minderåriga riskerar tusentals kronor i böter. Rysslands president Vladimir Putin skrev under lagförslaget i slutet av juni.

Gayaktivister har hotat att ta fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

”Uppvigling ett brott”

När Aftonbladet når Alexander Pashedko, pressattaché på ryska ambassaden i Stockholm, har han ännu inte läst Carl Bildts inlägg. Han återkommer senare med ett svar.

"Det är svårt att ge ett konkret svar då denna kommentar inte har föregåtts av någon specifik händelse eller siffror", skriver han i ett mejl.

Han skriver vidare att uppvigling till hat och diskriminering är förbjudet enligt rysk lag.

"Separata händelser inträffar då och då, men detsamma kan sägas om alla länder i världen, inklusive europeiska stater. Detta är beklagligt och sådana händelser hanteras av brottsbekämpande myndigheter."

ARTIKELN HANDLAR OM