Trimmar enorm gräsmatta - med pincett

I Nordkoreas paradpark lämnas inget åt slumpen

1 av 2 | Foto: AFP
NYHETER

Med tunn stålkam och pincett friseras gräset.

I Nordkorea tas trädgårdsskötsel på största allvar.

Gräsmattor stora som fotbollsplaner ansas till perfektion.

Det stora Kumsusan palatset är heligt i Nordkorea. Där ligger både Kim Il-Sung och hans son och efterträdare Kim Jong-Il balsamerade för allmän beskådan. Palatset är beläget i nordvästra delen av huvudstaden Pyongyang och omges av en gräsmatta stor som en fotbollsplan. Gräset är tjockt, friskt och skinande grönt. Det är inte konstigt, här slarvas det inte med trädgårdsskötseln.

Rätar ut gräset med stålkam

Skötseln utförs enligt AFP dagligen av en liten grupp kvinnor och män. De hukar över gräset och plockar omsorgsfullt bort ogräs och annat som kan störa det annars perfekta intrycket. Verktygen de använder skulle passa på en frisörsalong. Med pincett och stålkam ansar de hela gräsmattan. De grässtrån som inte platsar fångas upp i en liten genomskinlig plastbytta.   

En av kvinnorna som talat med AFP har till uppgift att räta upp det friska gräset och plocka bort alla strån som inte håller måttet. Hon berättar om problemen med större regnskurar som plattar till gräset. 

– När det regnar mycket, använder vi borstar för att hindra att vatten samlas på ett ställe. Sedan, när allt torkat, måste vi räta gräset ut, säger hon till nyhetsbyrån under en rundtur i slottet för utländska medier.

”Blir aldrig trött”

Kim Ho-Jung, en annan medlem av besättningen, kompletterar sin pincett med ett litet grävverktyg.

– Det finns några kala fläckar, så vi plockar grässtrån från ett bra område och planterar på ett dåligt område.

– Jag är aldrig trött eller uttråkad. Det är helt och hållet en fråga om sinnelag. När du utför ett arbetet som du tycker om, då uppstår inte dessa känslor, säger Kim Ho-Jung till AFP.

Palatsets gräsmattor sköts året runt, även vintertid när temperaturen kan sjukna till -13 grader.

– När det snöar, borstar vi bort det. Det är hårt arbete, men det håller oss varma, säger Kim Ho-Jung till AFP.