36-årig mordmisstänkt greps i Polen

Gick in på Sveriges ambassad i Warszawa

1 av 2 | Foto: Zbigniew Kuczynskiz
NYHETER

36-åringen som söks i mordutredningen kring den saknade tvåbarnsmamman från Trollhättan gick i dag in på Sveriges ambassad i Warszawa.

Mannen kunde gripas av polsk polis.

– Jag har varit i Polen i nästan två veckor, säger han till Aftonbladet.

Samtidigt fortsätter polisen att söka efter den försvunna kvinnan.

Den 23-åriga tvåbarnsmamman försvann från sitt hem i Dannebacken i Trollhättan för över fyra veckor sedan. Polisen hittade stora mängder blod i hennes lägenhet och släpspår i trappuppgången. Man misstänkte omgående att hon hade utsatts för brott.

Sedan det mystiska försvinnandet har organisationen Missing people och polisen sökt förgäves efter kvinnan

Släpptes och häktades igen

Efter utredningens första dagar lades rubriceringen människorov till och en 36-årig vän till kvinnan anhölls. Han var den som åt middag med tvåbarnsmamman natten innan hon försvann.

Den 36-årige mannen släpptes emellertid i brist på bevis.

Brottsrubriceringen ändrades sedan till mord. I samband med det skulle mannen höras igen men gick inte att hitta.

I förra veckan häktades han i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord.

Befinner sig i Warszawa

36-åringen befinner sig för närvarande i Polens huvudstad Warszawa. Han uppger för Aftonbladet att han varit i Polen i nästan två veckor.

– Inom en timme kommer jag att gå till Sveriges ambassad och överlämna mig, säger han.

Han berättar att han köpte en flygbiljett hem i torsdags men ändrade sig och fattade beslutet att gå till ambassaden i stället.

– Det är bättre. Annars skulle det kanske bli en scen på flygplatsen eftersom jag är internationellt efterlyst, säger han.

"Skönt att komma undan det juridiska klimatet"

Han berättar för Aftonbladet att polisen hela tiden har känt till var han befunnit sig.

– De vill få det till att jag hållit mig undan men det har jag verkligen inte gjort. Jag har använt mitt kreditkort och min mobiltelefon och inte gömt mig på något sätt, säger han och fortsätter:

– Fast jag ska inte sticka under stol med att det varit skönt att komma undan det juridiska klimatet hemma.

Han berättar att han nu vill få sitt namn rentvått.

Odramatiskt gripande

I eftermiddags gick mannen in på ambassaden i Warszawa.

– Polsk polis kom och hämtade honom vid 16.30-tiden och förde honom till en polisstation i Warszawa. Gripandet var helt odramatiskt, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Samtidigt som mannen greps av polsk polis så fortsätter polisen i Västsverige att leta efter den försvunna kvinnan. I dag satte man än en gång in hundpatruller i sökandet.

– Vi har fått förstärkning av en likhund i dag, säger Tord Haraldsson på polisen i Trollhättan.

FAKTA

Europeisk arresteringsorder

En svensk arresteringsorder för lagföring, det vill säga en begäran att en person ska gripas och överlämnas hit från en annan medlemsstat för att lagföras här, utfärdas av åklagare.

En arresteringsorder får utfärdas för brott, för vilket den eftersökte är häktad på sannolika skäl misstänkt för brottet och för vilket är föreskrivet fängelse i ett år eller mer.

En svensk arresteringsorder för verkställighet av en frihetsberövande påföljd utfärdas av Rikspolisstyrelsen på begäran av Kriminalvårdsstyrelsen, Socialstyrelsen eller Statens institutionsstyrelse.

Liksom vid överlämnande från Sverige finns det i förordningen om överlämnande till Sverige enligt en europeisk arresteringsorder regler om villkor som den andra staten kan ställa upp och om överförande av verkställighet av påföljd.

Källa: Justitiedepartementet, regeringen.se