Vräktes - missade hyreshöjningen på 85 kronor

Foto: Amelie Herbertsson/Sydsvenskan
Roberto Mascaró.
NYHETER

I förra veckan kom Roberto Mascaró, 64, tillbaka till sin lägenhet efter elva månader i Centralamerika – och fick veta att han var vräkt.

– Det verkar som att de inte gillar att man hyr en lägenhet och inte är hemma, säger han till Aftonbladet.

Låset var bytt och hans saker magasinerade, skriver Sydsvenskan.

Han var vräkt.

Trots att han betalat hyran i tid.

Trodde han var död

Hyran höjdes med 85 kronor vid årsskiftet, men utan att Roberto Mascaró fick veta.

– De säger att de inte har min e-mailadress. Det är löjligt och det är en lögn, säger han till Aftonbladet.

Totalt handlar det om ett hyresbortfall på nära 600 kronor. Han säger att han kontaktade hyresvärden så sent som förra månaden för att meddela att hyresinbetalningen skulle bli sen. Men han fick inget svar.

När han klev in i sitt hus förra veckan fick han veta att hyresvärden hade trott att han antingen var död eller att han inte skulle komma hem.

”Bröt sig in”

Fastigheten som Roberto Mascarós lägenhet ligger i omvandlades för ett par år sedan till bostadsrätter. Men han beslöt sig för att ha kvar sin som en hyresrätt som han hyr av bostadsrättsföreningen. I maj tog de beslutet att vräka honom från hans bostad.

– Bostadsföreningen bröt sig in i min lägenhet. De gick inte via Kronofogden, inte via Socialstyrelsen, man meddelade inte mig. Man meddelade inte någon, säger Roberto Macaró.

Vid en vräkning krävs ett beslut av Kronofogden.

– De säger att de har beslut från en domare i Helsingborg att de fick bryta sig in. Men jag har inte fått se några papper, säger han.

– Varför skulle jag ha betalat hyran, hemförsäkring och allt möjligt om jag inte skulle komma hem? Det verkar som att de inte gillar att man hyr en lägenhet och inte är hemma. Det är makalöst.

”Vi har pratat”

Roberto Mascaró är poet och är Tomas Tranströmers spanska översättare. Innan han for för att skriva en ny diksamling och hålla skrivarcirklar i Centralamerika försökte han hyra ut lägenheten i andra hand. Men fick nej, men Roberto Mascaró åkte och betalade hyran ändå.

Bostadsrättsföreningens ordförande Elena Gayer säger till Aftonbladet att Roberto Mascarós berättelse om att de inte tagit kontakt ”får stå för honom”.

– Vi har inga kommentarer till det här. Vi har pratat med Roberto och haft en dialog med honom, det är allt jag har att säga i det här, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM