Clark Olofsson vill till pensionärsavdelning

1 av 5
NYHETER

Clark Olofsson, 66, har tillbringat halva sitt liv bakom galler.

Men nu tycks kändisbrottslingen ha tröttnat på det tuffa livet på Kumlaanstalten.

– Jag vill bli överförd till en pensionärsavdelning så att jag kan ha kontakt med mina barnbarn, skriver han i ett brev till Kriminalvården.

Allt fler pensionärer sitter i fängelse.

En av dem är Clark Olofsson som sitter av ett 9 år långt fängelsestraff för narkotikabrott.

Men nu tycks den notoriska återfallsförbrytaren, som tillbringat halva sitt liv bakom galler, ha tröttnat.

I en ansökan till Kriminalvården begär Clark Olofsson, som bytt namn till Daniel Demuynck, att bli förflyttad från de "omänskliga" förhållandena på Kumlas säkerhetsavdelning Fenix.

I brevet skriver han:

"Nästa gång fyller jag 67 (sextiosju!) år, och önskar att bli överförd till en pensionärsavdelning där jag kan ta emot besök av min blivande fru från Belgien med min 3-årige son, och kunna ringa mina söner och döttrar och barnbarn för att kunna hålla ett socialt liv intakt – någorlunda!

Dömd till livstids utvisning

Sverige saknar dock regelrätta pensionärsavdelningar.

– Han vill sitta på en vanlig avdelning. Man kan inte ha ett vanligt liv med dubbla vakter och plexiglasskivor vid varje besök, säger förläggaren Gunnar Wesslén.

På sikt hoppas Daniel Demuynck att få komma till Belgien.

– Han är ju belgisk medborgare och dömd till livstids utvisning från Sverige. Men det har tagit tid på grund av en regeringskris i Belgien. Man väntar fortfarande på att få ett ok uppifrån, säger Gunnar Wesslén.

Han tror att frågan dock kan bli aktuell till hösten.

– Under tiden vill han bort från Kumla om det går, säger Gunnar Wesslén.

Hög risk för återfall

Kriminalvården vill dock ha kvar Daniel Demuyncks på säkerhetsavdelning och har nu avslagit hans begäran om förflyttning.

Förklaringen: det stora kriminella kontaktnätet, den höga risken för återfall samt hög risk för rymning/fritagning.

Daniel Demuynck håller inte med och har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten i Karlstad.

"Under de gångna 5 åren kan Kriminalvården inte påvisa ett enda tecken på "rymning eller fritagning" – något som hände för 37 år sedan sist UTAN planering, eller att det funnits en tillstymmelse till "fortsätta brottslig verksamhet", och de enda utländska kontakterna jag haft de senaste fem åren är till min blivande fru, ex-fru och mina fyra barn Belgien".

"Vi uttalar oss inte"

Kriminalvården vill inte uttala sig om Daniel Demuynck begäran.

– Placering är ett komplicerat arbete med många överväganden, men vi uttalar oss inte om enskilda klienter, säger Linda Romanus, presschef på Kriminalvården.

FAKTA

Clark Olofsson, 66

Bankrånaren som blev kändis

Då: Har dömts för mordförsök, misshandel, väpnade rån och grova narkotikabrott från 60-talet och framåt. Greps efter en omfattande polisjakt 1966 sedan hans kumpan skjutit ihjäl en polis. Rånade Handelsbanken i Göteborg 1975 och kom över en miljon kronor, pengar som aldrig återfunnits. Har tillbringat halva sitt liv i fängelse.

Nu: Har bytt namn till Daniel Demuynck. Är belgisk medborgare sedan många år. Har flera barn och barnbarn. Den yngste är tre år. Avtjänar ett nioårigt fängelsestraff i Sverige för grovt narkotikabrott. Friges tidigast 2015, 68 år gammal, och kommer då att utvisas.