Polisens hopp: Kulan kan leda till mördaren

1 av 10 | Foto: ANNA-KARIN DRUGGE
Umeåborna visar sin sorg med blommor på perrongen.
NYHETER

Tre män har gripits misstänka för perrongmordet – men alla har släppts på fri fot.

Polisen har nu varken någon misstänkt gärningsman eller några nya heta spår.

– Man hoppas på de tekniska undersökningarna, provsvaret rörande kulan har nu kommit, säger en källa med insyn i utredningen.

Klockan 06.36 på lördagsmorgonen den 20 juli sköts en 22-årig kvinna till döds på Umeå centralstation. Samma dag avlossades ett skott in genom en fönsterruta i en villa i stadsdelen Ersboda.

Två män, en 26-åring och en 28-åring, anhölls senare på lördagen, misstänkta för mordet. Ytterligare några dagar senare greps och anhölls en tredje man, en 21-åring. Umeåpolisen har arbetat intensivt med att samla bevis och försöka binda de anhållna till mordet.

Nu har alla tre släppts på fri fot och polisen står utan någon misstänkt gärningsman och utan några nya heta spår.

– Men ingen av de tre männen är helt avförd från utredningen, säger Peder Jonsson, informatör på Umeåpolisen.

Oklar koppling

Enligt vad Aftonbladet erfar finns det ingen koppling mellan de två männen som anhölls den 20 juli och den tredje mannen som greps några dagar senare.

– De känner inte varandra och såvitt jag vet känner den tredje mannen inte den skjutna kvinnan heller, uppger en källa.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den tredje mannen, som ställdes under förvaltarskap efter ett beslut i Umeå tingsrätt i juni i år, ha erkänt mordet.

Något som polisen inte vill kommentera.

– Jag vill inte gå in på några detaljer i förundersökningen, säger Peder Jonsson.

Hoppas kunna spåra kulan

I torsdags avslutades eftersöket som polisen genomförde vid Pengsjön i Vännäs utanför Umeå.

– Man har inte hittat någonting där, uppger en källa med insyn i utredningen.

Polisen hoppas att de tekniska undersökningarna ska ge resultat. Enligt uppgifter till Aftonbladet har några provsvar från SKL redan kommit, bland annat en preliminär analys av kulan som dödade den 22-åriga kvinnan.

Man hoppas nu kunna spåra var den kommer i från, uppger en källa.

I övrigt står polisen handfallen och fortsätter med dörrknackningar i Hagaområdet i jakten på ett genombrott i utredningen.

FAKTA

Detta har hänt

Lördagen den 20 juli:

Polis larmas till Umeå centralstation klockan 6.36 på morgonen. På platsen hittas en skottskadad 22-årig kvinna. Hon förs till sjukhus men avlider av sina skador. Samma dag larmas polisen till Ersboda strax utanför Umeå efter att någon skjutit in genom ett fönster på en villa. Två män, en 26-åring och en 28-åring, hämtas in till förhör av polisen. De anhölls lite senare av åklagare, misstänkta för mordet.

Söndagen den 21 juli:

Polisen genomför intensiv spaning omkring stationen. Hundpatruller kallas till platsen och en helikopter söker från luften efter ytterligare spår för att försöka lösa mordgåtan. Polisens utredare kartlägger den unga kvinnans sista dygn i livet och genomför mängder av förhör. Efter all faktainsamling har man ”en klar bild” över vad kvinnan gjort fram till hennes sista timme i livet.

Måndag den 22 juli:

Mordutredarna i Umeå vädjar till allmänheten om hjälp. Det ger resultat. Vittnen uppger att de sett en man springa från platsen och rycka i förrådsdörrar. En polishund hittar en mobiltelefon i en trädgård i Haga. Den rättsmedicinska undersökningen färdigställs. Det konstateras att kvinnan skjutits bakifrån av ett dödande skott. Ytterligare förhör med de två misstänkta männen genomförs.

Tisdag den 23 juli:

Kammaråklag­are Magnus Öhrn lämnar in en häktningsframställan till Umeå tingsrätt rörande de båda misstänkta männen. Ytterligare en man, en brottsbelastad 21-åring, grips och anhålls misstänkt för mordet. Polisen spärrar av en badplats i Vännäs utanför Umeå.

Onsdag den 24 juli:

26-åringen släpps efter häktningsförhandling i Umeå tingsrätt. 28-åringen släpps också efter att åklagaren drar tillbaka häktningsframställan mot honom. Männen är dock inte avförda från utredningen. Polisen fortsätter med vittnesförhör.

Torsdag 25 juli:

21-åringen ska ha erkänt i förhör på sjukhuset att han sköt ihjäl 22-åringen, enligt Aftonbladets källa. Polisens dykare letar enligt källan efter mordvapnet i Pengsjön utanför Vännäs.

Sökandet i sjön avslutas.

Fredag 26 juli:

21-åringen släpps av kammaråklagare Magnus Öhrn med hänvisning till att det inte finns grund att hålla honom frihetsberövad.

Måndag 29 juli:

Polisen återgår till att knacka dörr i Hagaområdet. Ett provsvar rörande kulan som dödade den 22-åriga kvinnan kommer från SKL, enligt uppgifter till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM