Oljeläcka väller in över turistparadis

1 av 7
NYHETER

Över 50 000 liter olja har läckt ut utanför Thailands kust efter att ett rör spruckit.

Nu når läckaget paradisön Koh Samet och turisterna evakuerar stranden.

– Vi måste acceptera det. Det är kaotiskt just nu, säger en hotellarbetare på ön.

Över en miljon turister besöker Koh Samet i Thailand varje år. Paradisön med 1500 invånare lockar med lugna, vita stränder och en nationalpark. Men efter att ett rör spruckit utanför kusten i lördags har nu olja börjat välla upp över turiststränderna. En tiondel av de 50 000 liter som läckt ut ska ha sköljt upp på ön, skriver Bangkok Post.

– Vi måste bara acceptera det. Det är kaotiskt just nu. Många personer och tjänstemän är på stranden och tar hand om det, säger en lokal hotellarbetare till nyhetsbyrån AFP.

Över 600 personer i arbete

I söndags började man evakuera turister från stränderna i semesterorten 220 km söder om Bangkok. Över 600 personer från marinkår, naturorganisationer och lokala byar jobbar dygnet runt med ett specialteam som flugit in från Singapore för att rensa hav och stränder från olja. Tio skepp ska ha satts i arbete, skriver International Business Times.

– Vår högsta prioritet just nu är att få bort oljan från sanden och havsvattnet, samt att förhindra läckan från att sprida sig till andra stränder, säger den lokala biträdande provinsguvenören Supeepat Chongpanish, skriver BBC.

Oljan når fastlandet

Företaget PTT Global Chemical Plc (PTTGC) har gått ut med en officiell ursäkt. Vd:n Anon Sirisaengtaksin erkände att man ”underskattat” läckans omfattning. PTT var inblandade i Australiens värsta oljeborrningsolycka någonsin 2009. En del av oljan rapporteras även ha nått kusten vid Rayong på fastlandet, skriver Sveriges ambassad i Bangkok. Fritidsresor har fem hotell på ön. Vings två hotell, som ligger nära den drabbade Ao Phrao-stranden, har tvingats stänga tills mitten av augusti på grund av säkerhetsskäl.

– Sen måste vi givetvis följa utvecklingen av det här, så att det inte sprider sig. Skulle det vara så att området drabbas mer av det så får vi se över andra alternativ för våra gäster, säger Vings informatör Anna Hagberg. Hon berättar att resebolaget för tillfället inte har några svenskar på ön.

– Vi råder svenskar på att följa nyhetsuppdateringen och lokala myndigheters rekommendationer, säger Lena Tranberg på Utrikesdepartementet till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM