Smittan finns i avföring och kräks

Dålig handhygien vanligaste orsaken till magsjukeutbrott

NYHETER

Just hu härjar en magsjukeepidemi i den turkiska turistorten Alanya.

Enligt Smittskyddsinstitutet sprids magsjuka när vi tvättar händerna för dåligt.

– Bakterierna finns i avföring och kräks och sprids med smutsiga händer, säger epidemiologen Sofie Ivarsson.

De vanligaste utlandssmittorna som brukar drabba turistande svenskar är Salmonella, campylobacter och vanlig vinterkräksjuka - smittor som utomlands kan finnas i livsmedel och vatten.

Det är vanligt att svenskar blir magsjuka när de besöker länder som exempelvis Egypten, Turkiet och Thailand, där hygienstandarden inte är densamma som i Sverige.

”Sprids via smutsiga händer”

– Generellt är det så att ju längre bort man reser desto högre risk är det att man blir magsjuk. Våra magar är inte vana vid bakteriefloran, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Att bakterierna sprids vid populära turistorter beror på att det är mycket människor som kan smitta varandra där.

På de större hotellen serveras ofta stora bufféer där maten kanske får stå framme längre än vad den borde. Bakterier från en smutsig pool kan enkelt nå fram till maten.

– Bakterierna finns i avföring och kräks. Om ett litet barn till exempel bajsat i poolen kan bakterierna spridas via smutisga händer som tar i allt vid buffén, säger Sofie Ivarsson.

Tvätta, titta och lukta

När magsjukeepidemier som den i turkiska Alanya väl har upptäckts och hotellen börjat desinficera och sanera anläggningen, brukar smittorna försvinna ganska snabbt.

Det enklaste sättet att skydda sig från att smittas är helt enkelt att tvätta händerna noga.

– Tvätta och sprita händerna när du varit ute och innan du ska äta. Var särskilt noga med att tvätta barnens händer, säger Sofie Ivarsson.

En annan tumregel är att se och lukta på maten innan man äter den.

– Se till att det du äter ser friskt och fräscht ut och att det inte har stått framme för länge. Tänk på vattnet också, kan man inte dricka vattnet så ska man vara försiktig med att äta glass, grönsaker och frukt.