Halef Taks familj kräver mer hjälp från UD

1 av 3
NYHETER

Halef Tak från Lidköping har sedan i mitten på juni suttit häktad i Bulgarien.

Hans familj som vill se mer åtgärder från UD försökte i dag möta handläggarna i Stockholm.

– Det har gått 40 dagar, vi har inget mer tålamod, säger dottern Evin Tak.

Halef Taks fall skulle prövas i bulgarisk rätt i går. Men prövningen ställdes in - Turkiet som vill ha honom utlämnade har inte lämnat in de dokument som styrker hans brott.

Om han blir utlämnad riskerar han 15 år i turkiskt fängelse.

”De borde vara klara”

Halef Tak har nu suttit häktad i över 40 dagar. Och familjen är besvikna på UD:s agerande. Därför åkte de från Lidköping till Stockholm igår. Och i dag gick de till UD för att få prata om Halef Taks fall.

– Vi känner att varje gång de säger att det ska blir rättegång så flyttas den fram. Vi vill att UD följer upp det här men de gör inte det, säger dottern Evin Tak till Aftonbladet.

Halef Tak är internationellt efterlyst av Interpol för ”politisk aktivism” som enligt familjen innebär att han har donerat pengar och mat till kurder i nöd.

Familjen menar att Turkiets krav på mer tid för att styrka Halef Taks brott är orimligt, med hänvisning till Interpols efterlysning:

– De handlingarna borde vara klara innan han greps. De ska inte få längre tid på sig, de ska inte det, säger dottern.

Satte sig utanför

Familjen vill att UD engagerar sig mer för Halef Taks skull. Dottern berättar för Aftonbladet att han mår fysiskt dåligt av vistelsen i häktet, han har gått ner flera kilo. Men ovissheten är det största problemet:

– Han blir psykiskt påverkad av att de flyttar fram rättegången hela tiden. Det tär på psyket väldigt mycket.

Men handläggaren på UD ville inte ta emot familjen. Då satte sig familjen bestående av barn och brorsbarn utanför entrén.

Vid halv två-tiden kom polisen till UD.

– En patrull har varit där och pratat med dem för att se om vi kan hjälpa till, säger Magnus Hedmo, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Enligt dottern har de fått tillstånd av polisen att vara kvar utanför byggnaden fram till klockan 16.

”Vi redovisar allt”

UD har ingen mottagning för anhöriga i konsulära ärenden. Och enligt UD:s presstjänst kontaktar de familjen och vidarebefordrar information om Halef Tak kontinuerligt. Och tillbakavisar kritiken om att de ingenting gör:

– Vi har haft kontakt med familjen och redovisat precis allt man kan göra. Där har vi ingenting att tillägga. Det kommer en ny rättegång den 7 augusti kommer en ny omgång att dras upp. Det är vi medvetna om och vi får rapporter genom advokater och konsulatet vad som sker som vi redovisar för familjen, säger Ursula Åhlén, vid UD:s pressjour.

ARTIKELN HANDLAR OM