Flest brott när polisen är svagast

Brottsstatistiken skjuter i höjden när halva styrkan går på semester: Det är jättetufft

1 av 2 | Foto: JAN-ERIK EJENSTAM
FULLT UPP Var tredje polis är på semester samtidigt i sommar. I Lidköping med 25 000 invånare finns två polispatruller medan Ulricehamns polisstation hålls stängd i tre veckor på sommaren. Det slutar ju inte begås brott för att det är sommar utan det rasslar på och för de som är i tjänst blir det oerhört jobbigt”, säger Anders Karlsson, huvudskyddsombud på polisförbundet i Västra Götaland.
NYHETER

Varannan polis arbetar inte under sommaren.

Samtidigt skjuter knarkbrott, misshandelsfall och rån i höjden.

- Det är jättetufft alltså, säger Anders Karlsson, huvudskyddsombud på polisförbundet i Västra Götaland.

Var tredje polis är på semester samtidigt i sommar, samtidigt bidrar sjukskrivningar och föräldraledighet­er till frånvaro. I slutändan återstår en nästan halverad polisstyrka för att hantera sommarens växande arbetsbörda.

- Det är helt värdelöst, man vill bara sätta tänderna i det allvarligaste, men det går inte när vi måste täcka för varandra, säger en polis i Västsverige till Afton­bladet.

Problem i glesbygden

Polisen i Västra Götaland måste fördela om styrkorna för att möta upp den ökande belastningen längs västkust­en, samtidigt måste man förstärka andra delar av länet om något händer, till exempel mordet i Trollhättan i början av juli. Efter det tillkommer händelser så som konserter, högriskmatcher och demonstrationer där polisen ska hålla ordning.

- Vår uppfattning är att det är jävligt tufft på sommaren, alltid. Det är svårt och man får lägga undan saker, det blir mycket övertid och sen kan det bli problem på glesbygden där de får problem att hitta tid för att äta och återhämta sig, säger Anders Karlsson, huvudskyddsombud på polisförbundet i Västra Götaland.

De flesta polischefer runt om i landet som Aftonbladet pratat med menar att det går ihop efter omprioriteringar. Men omprioriteringarna innebär ofta att akuta ärenden och tidsberoende fall hanteras medan utredningsarbetet läggs på hyllan.

- Det slutar ju inte begås brott för att det är sommar utan det rasslar på och för de som är i tjänst blir det oerhört jobbigt, säger Anders Karlsson.

Totalt hade svenska polisen 20 043 anställda poliser i april i år, enligt polisens tertialrapport. I andra yrkes­kategorier anställs vikarier, men bemanningsföretagen hyr inte ut poliser.

16 procent klaras upp

Under samma tid som polisen är som svagast skjuter brottsstatistiken i taket. Misshandelsfall, narkotikabrott, stölder och rån är några av de brottstyper där antalet anmälda fall slår i taket under juni, juli och augusti.

De runt 10 000 poliser som är i tjänst under sommarens semestertider har cirka 370 000 anmälda brott att hantera, enligt Brotts­förebyggande rådets statistik från 2012. Av dem är stöld­er, rån och häleribrott den största kategorin. Men endast 16 procent av de brott­en klaras upp, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Förr fick poliser som tog ut semester på vår och höst extra semesterdagar som tack, men den möjligheten har förhandlats bort av Polisförbundet.

Brott på sommaren

Bilbrott går upp markant juni-september

Alkohol- och narkotikabrott går upp hela sommaren.

Flest våldsbrott i landet anmäldes i maj 2012.

Flest stöld-, rån- och vållandebrott anmäldes i augusti 2012.

Flest alkohol- och narkotikabrott anmäldes i juni 2012

Antalet anmälda miljöbrott var 130 procent fler i augusti än i december förra året.

Källa: Statistik från Brottsförebyggande rådet.

Poliserna

NORRBOTTENSPOLISEN: "Jättehög arbetsbelastning"

Klart man önskar att det skulle vara fler för att kunna göra åtgärder i ärendena, vi får prioritera. Jag kan inte ta en längre intervju nu, jag har så mycket, säger en polis i Norrbotten.

Det är jättehög arbetsbelastning, särskilt efter en helg. Det är på alla håll. Vi gör vårt bästa för att tjäna allmänheten, säger en polis i Norrbotten.

ÖSTERGÖTLANDSPOLISEN: "Går ut över allmänheten"

Det är för jävligt, vi är hälften så mycket personal och har mycket mer ärenden. Vi får ingen hjälp uppifrån. Jag skulle vilja ha bättre fördelning och koncentration på kärnverksamheten, men det görs inte, säger en polis i Östergötland.

Givetvis går det ut över allmänheten, att det går ut över personalen är en sak, men vi behandlar inte allmänhetens ärenden utan lägger undan dem när vi inte har folk, säger en polis i Östergötland.

VÄSTRA GÖTALANDSPOLISEN: "Helt värdelöst"

Det är helt värdelöst, man vill bara sätta tänderna i det allvarligaste, men det går inte när vi måste täcka för varandra, säger en polis i Västsverige.