Du kartläggs av bostadsbolagen

Foto: ROLF ANDERSSON
NYHETER

Flera bostadsbolag runt om i landet registrerar känsliga uppgifter om sina hyresgäster trots att det kan bryta mot lagen.

Det handlar oftast om hyresgästens hälsa men ibland rör det sig om rent skvaller och personliga omdömen.

"Har ms", "Mycket besökare och enligt granne så känner hon igen ansikten på kända missbrukare", "Kunden flyttade in 1/8 2005 har sedan dess haft problem med huvudvärk och torrhosta".

Grova uppgifter

Det är några av de hundratals uppgifter, ibland så grova att de bryter mot personuppgiftslagen, som SVT:s Västnytt hittat i register hos kommunala bostadsbolag. Detta trots att Sveriges allmännyttiga bolag, för att garantera hyresgästers integritet, 2006 skrev en överenskommelse om vad bostadsbolag får registrera.

Flera av bolagen säger att uppgifterna är ett misstag, eller att det är information som hyresgästen själv velat lämna.

”En varningsklocka”

– Vi registrerar inte sånt. Vi är inte till för det och vi ska inte registrera det. Det här ger mig en varningsklocka och att det här är något vi måste ta tag i och titta på, säger Kicki Björklund, vd på Sigtunahem, till SVT:s Västnytt.

Tidigare i somras slog Datainspektionen fast att fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg, som fört liknande register, bröt mot personuppgiftslagen. Polisutredningen mot bolagen lades dock ner.

TT